Filip chce po vládě, aby se žáci do lavic vrátili už v polovině února

7. 2. 2021

Hosté Otázek Václava Moravce - vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip souhlasí s návratem žáků do škol. Ministr školství Robert Plaga řekl, že by se mohli vrátit maturanti od 1. března. Zároveň plánuje pravidelné testování.

Filip chce ale zatlačit na vládu, aby se žáci do lavic vrátili ještě dříve, například v polovině února. „Opravdu nevidím ten důvod to oddalovat,“ řekl Filip. Nevěří navíc vládě v tom, že ohledně 1. března slovo dodrží. „Naše důvěra v to, že oni něco splní jako vláda, je úplně vniveč, protože my se na něčem dohodneme, nakonec to slíbí některý z ministrů, ale vláda to odmítne, nebo to odloží, nebo udělá něco jiného,“ rýpl si Filip.

Není podle něj pravdou, že nejsou testy, a vláda tedy nemusí nástup žáků oddalovat. "Budu se ptát ve sněmovně, co brání otevření škol," řekl Filip. „Potřebujeme poslat děti do škol, protože to má základní pozitivní věc - a to, že uvolníme část lidí, kteří zůstávají doma s malými dětmi. Nikdo nevysvětlil, proč může chodit 1. a 2. ročník, ale 3. ročník už ne, přestože jsou to děti do 10 let. To je podle mého soudu nesmyslná věc. První stupeň by do škol měl jít,“ apeloval šéf KSČM.

V Česku je vyhlášen do 14. února stav nouze. KSČM se nyní zdráhá podpořit vládu s dalším prodloužením.

„To, že nám došla trpělivost, to se nám nemůžete divit. Naším hlavním problémem je to, že tady půl roku řešíme nouzový stav. A pokud jde o ústavní stav, tak skuteční odborníci na ústavní právo říkají, že nouzový stav je proto, aby se připravil zákon, který udělá změnu,“ vysvětlil Filip, který bude v Poslanecké sněmovně vyvolávat debatu o tom, co v tomto směru vláda nezvládla.

Odkaz na pořad Otázky Václava Moravce - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/22...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize