Zvyšování poplatků problémy nevyřeší

5. 2. 2021

Otázky Haló novin pro Marii Pěnčíkovou, stínovou ministryni životního prostředí za KSČM

Podpořila by KSČM další zdražení paliv pro domácnosti, jak to chtějí aktivisté? »Ekologickou« daň z pevných paliv už lidé platí.

KSČM si je samozřejmě tohoto problému vědoma, to není novinka. Už v minulém volebním roce jsme konec konců bojovali s předlohou, která umožnila kontrolu lokálních topenišť. Každopádně si nemyslím, že zdražování paliv a zvyšování jakýchkoli poplatků je cesta, která nám tento problém vyřeší. Lidé se, bohužel, dostávají do situace, kdy nejsou v takovém ekonomickém postavení, které by jim pomohlo tento problém řešit jiným způsobem. Stále je tedy podle nás lepší motivovat obyvatele k používání čistějších zdrojů energie, výhodnější a prospěšnější jsou tedy například tzv. kotlíkové dotace. Zvyšování výdajů domácností je pro KSČM vždy až ta poslední možná varianta. Navíc, to by neřešilo podstatu problému. Lidé by sice zaplatili více peněz, ale pořád by neměli na to, aby zvolili lepší variantu vytápění.

Díky dotacím si lidé masově pořizují moderní automatické kotle s vysokou účinností a dokonalejším spalováním, má to v současném tažení za »dekarbonizaci Česka« vůbec smysl?

To opravdu není úplně jednoduchá otázka. Samozřejmě, že to není ideální, ale musíme vycházet z podmínek, ve kterých se Česká republika a stále podstatná část jejích obyvatel prostě nachází. Všichni bychom byli rádi, kdyby byla nějaká jednoduchá cesta, jak to ze dne na den vyřešit, ale neumíme prostě mávnout kouzelným proutkem. Navíc můžeme čekat, že po covidové krizi nám ty hlavní ekonomické dopady na obyvatele teprve dolehnou. Bude těžké je pak motivovat k ekologickému způsobu života, k ekologickému hospodaření, protože oni budou hlavně řešit, jak ušetřit dětem na zimní boty a zaplatit jim učebnice do školy. Neříkám, že to úplně schvaluji, říkám, že to prostě chápu.

Jakou cestou by se podle vás mělo ubírat zásobování domácností teplem?

Pro nás to je ještě velký boj a dlouhá cesta. Stát by se měl zaměřit na podporu zdrojů čisté energie – poskytovat dotace tak, aby si na ně sáhly obce, firmy, ale i lidé, kteří budou vyrábět energii třeba i nejen pro vlastní potřebu. Už teď je vidět, že řada obyvatel využívá možnosti umístit na vlastní střechy či jiné objekty solární panely. V tomto směru by podpora měla pokračovat. Ta obměna není otázka měsíců, ale řady let, ale doufám, že se nám podaří touto proměnou projít, aniž bychom museli lidi nějakým způsobem trestat.

Autor: 
Jiří Nussberger
Zdroj: 
Haló noviny