V KSČM převažuje rozčílení nad tím, co udělal premiér, říká Grospič

5. 2. 2021

Komunistům vadí, že je premiér Andrej Babiš podvedl, když vrátil 5 miliard korun do rozpočtu armády. Převažuje tak u nich nesouhlas s dalším nouzovým stavem. Podmínkou pro změnu názoru podle vyjádření místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče je, aby byl Babiš ochotný k nápravě, znovu oslovil šéfa komunistů a přišel na výkonný výbor KSČM. Sám Grospič by ale chtěl spíš písemné záruky.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že nevidí důvod prodlužovat nouzový stav a že váš souhlas nemůže vláda očekávat. Mluvil o tom s premiérem Andrejem Babišem i s prezidentem Milošem Zemanem. Vás čeká v pátek jednání vedení strany. Je podle vás ale něco, co by postoj komunistů mohlo změnit, abyste na nouzový stav ještě kývli?
Může se to stát, kdyby převážil na výkonném výboru opačný názor. Já osobně zastávám názor, že pokud vláda něco požaduje, ale nedodrží vzápětí svůj závazek a svá slova - a nejde jen vleky a skiareály, ale i ve vztahu ke školám,  nebo k otevření některých segmentů obchodů, maloobchodů - a jede dál i přes slib, který dala jak ve Sněmovně, tak nám interně, tak to považuji za nečestné jednání. 99 procent opatření může vláda dělat i podle zákona na ochranu zdraví lidu, i když to bude znamenat větší nápor na ministerstvo zdravotnictví, hlavní hygieničku a krajské hygienické služby

Zvažuji ještě jednu věc. Jestliže okolní státy kolem České republiky zpřísňují opatření a sami uzavírají hranice vůči nám, tak jestli bychom neměli přistoupit k tomu, že některá místa, která jsou napadena více než jiná, neměla také podlehnout uzavření jako kdysi Litovel.

Takže místo celostátního nouzového stavu lokální uzávěry?
Třeba, ale to už by byla odpovědnost krajských hygien. Samozřejmě nejsme stát velikosti Austrálie, kde když uzavřou půl milionu kilometrů čtverečních, tak v jiné části země to může být úplně jiné. Tady hustota osídlení je větší, přistoupit na lokální lockdowny je složité, ale přesto si myslím, že v některých místech, kde dochází k enormnímu šíření nákazy, by k nim šlo přistoupit.

Když vláda nenajde hlasy pro nouzový stav jinde a 14. února skončí, co byste říkal na to, kdyby ho následující den vyhlásila zase na 30 dnů vláda sama? Je to podle vás možné nebo by to Sněmovna zrušila?
Sněmovna to nemůže vládě zrušit. Vláda má pravomoc danou zákonem, teoreticky by to mohla udělat. Asi by to nemohla udělat hned, bezprostředně druhý den. Musela by proběhnout nějaká lhůta, musí tam být doručení usnesení Sněmovny vládě. Ale když o půlnoci ze 14. na 15. února skončí nouzový stav, neznamená to, že padnou všechna opatření.

Není to tedy tak, že když skončí nouzový stav, že si budou moci jít lidé druhý den nakoupit kamkoli, do restaurace nebo se jít nechat ostříhat.
Přesně tak. Nouzový stav souvisí třeba s nasazením armády. Vláda bude mít tři, čtyři dny, aby jednala podle jiných zákonů a snažila se zajistit kontinuitu té služby podle jiných zákonů, což je, i když je to obtížnější.

Celý rozhovor na idnes.cz - Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozhovor-idnes-cz-grospic-kscm-nouzovy-stav-tolerance-vlade.A210204_103151_domaci_kop

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
iDnes /Josef Kopecký