Dolejš: Pokud zvítězí kanony před nákupem vakcín a podporou boje proti Covidu, může se stát, že toleranci vypovíme

3. 2. 2021

Poslanec za KSČM Jiří Dolejš byl v úterý hostem pořadu České televize Události, Komentáře. S politickými rivaly J. Skopečkem (ODS) a J. Volným (ANO 2011) diskutoval o celkové situaci v české ekonomice.

"Asi se shodneme, že hodnota zdraví a lidského života je zásadní, ale pokud ty ekonomické lockdowny nevedou ke zlepšení nemocnosti nebo dokonce mortality, tak je to na pováženou. Já hodnotím kladně, že se vláda z toho jara v něčem poučila, že ty průmyslové podniky mohly víc dýchat a koneckonců nebyly ani vázány situací v zahraničí, protože řada našich významných podniků je provázána do zahraničí, ale myslím si, že v oblasti podpory spotřeby je tam řada otazníků. Pokud se tady mluvilo o obrovských sumách, o bilionech, které šly do ekonomiky, tak když si to upřesníme, tak té vyloženě covidové pomoci bylo kolem 180 miliard. Žádné biliony to nebyly, to je běh na dlouhou trať, v loňském roce to tu ekonomiku ani nechytlo. Víme, jak ty peníze dorazily se zpožděním, neefektivně, a to má samozřejmě také dopad jak na lidi, tak na ekonomiku.," řekl Dolejš.

Padla otázka i na toleranci vlády. Místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič se už v České televizi vyjádřil, že buď Andrej Babiš napraví, to, co napáchal nebo KSČM už nebude nadále tolerovat jeho excesy, které nejsou ve prospěch občanů České republiky. "Tolerance je věc aktuálně velmi otevřená, budeme o tom v pátek jednat na výkonném výboru, a to, jestli je Andrej Babiš schopen některé věci zkorigovat, nevím, protože například daňový balíček prohlasoval s kolegy z ODS a s SPD. Ty rozpočtové dopady prostě přijdou a tohle už nezměníme. Nevím, jak vyjde avízo pana prezidenta, že by se to mohlo v roce 2022 změnit, budoucnost je z tohoto pohledu na vodě. My jsme chtěli od vlády, aby ty rozpočtové věci doložila nějakou koncepcí konsolidace veřejných financí, ale to byla velmi formalistická záležitost," pokračoval.

"Do budoucna si myslím, že tam tiká bomba v tom, že se těžko můžeme shodnout, jak ten dluh, který jsme teď vyrobili, budeme kompenzovat mixem opatření, Kolegové budou spíš akcentovat škrty, tedy výdajová opatření a my chceme, aby se na těch věcech podílela přes daňovou reformu i ta bohatší část společnosti. Bude to nepochybně velké téma do kampaně. A pokud jde o ty věci nejbližší, může se stát, že tu toleranci prostě vypovíme. My jsme chtěli, aby se aspoň někde šetřilo, nakonec zase mohou zvítězit kanony nad nákupem vakcín či řešení prostě zdravotních problémů. To je téma, které velmi hnulo našimi členy a našimi voliči, budeme to v pátek velmi bolestivě řešit. 

Záznam pořadu - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/221411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24/Události, komentáře