Chceme pět týdnů dovolené pro všechny bez rozdílu

2. 2. 2021

S prodloužením minimální zákonné dovolené ze čtyř na pět týdnů přišli před více než dvěma lety poslanci KSČM. Následně ho podpořilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Vláda k němu dala neutrální stanovisko, na jeho schválení to ale spíš nevypadalo.

Na konci loňského roku se návrh vrátil zpět do druhého čtení, kde by mělo dojít k drobným úpravám ohledně účinnosti. Na pořad jednání Sněmovny by se dostal nejdříve na přespříští schůzi.

„Účinnost by byla od 1. 1. 2022. Je to logické. Navázali jsme na situaci, která v republice je,“ vysvětlila Hana Aulická Jírovcová (KSČM) s tím, že nechtějí, aby zákon platil kvůli ekonomické situaci podnikatelů například od poloviny roku. Komunisté mimochodem loni prodloužením dovolené podmiňovali toleranci vlády.

Návrh podporují především zástupci zaměstnanců. „Ostatně tam, kde mají firmy odbory a kde dojednáváme kolektivní smlouvy, zaměstnanci pět týdnů dovolené opravdu mají. A žádnou z dotčených firem jsme tím ke krachu nepřivedli,“ sdělil Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Ten zároveň upozorňuje na to, že průměrný Čech pracuje v produktivním životě o jedenáct let déle než občan Německa.

Němečtí zaměstnanci mají ze zákona 24 dnů dovolené. Ve skutečnosti čerpají většinou mnohem více na základě kolektivních smluv. Výjimkou není ani 30 dnů.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/dovolena-benefit-zamestnanec-prace...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
IDnes.cz