Leo Luzar k novému stavebním zákonu

30. 1. 2021

Do návrhu nového stavebního zákona by se mohl vrátit původně zamýšlený model čisté státní stavební správy. Předpokládá to pozměňovací návrh skupiny poslanců, o kterém debatoval sněmovní hospodářský výbor s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO).

Tento model původně v zákoně byl a měl znamenat, že všechny stavební úřady budou spadat pod stát. Vláda od něj ale ustoupila a její návrh tak obsahuje možnost fungování stavebních úřadů při obcích a státních úřadů.

Za návrhem stojí také Leo Luzar, člen Hospodářského výboru. »Návrh se částečně vrací k úvahám, které byly úplně na počátku, to znamená k oddělení státní správy od samosprávy v rámci stavebního řízení,« uvedl. Nejedná se ale podle něj o totožný návrh, protože už obsahuje hodně návrhů, které byly akceptovány v rámci připomínek z jiných oblastí. Oproti původnímu návrhu, který byl na začátku debat o změně stavebního zákona, se v něm například výrazně zvyšuje možnost obcí podílet se na celém průběhu stavebního řízení, a také se výrazně zvyšuje pozice obcí v rámci územního plánování. »Podle našeho návrhu by se do nového stavebního zákona mohl vrátit původně zamýšlený model čisté státní stavební správy s výrazným posílením pozice obcí a s výrazným posílením územního plánování,« dodal Luzar. Za důležité považuje také to, že se podařilo po dlouhých letech dostat mimo Prahu centrální státní úřad. Měl by mít sídlo v Ostravě.

Záznam z tiskové konference po zprávách - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1178166846-zpravy/221411017300128/

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
PSP.cz