Filip: Otevření skiareálů brání ČSSD

26. 1. 2021

Předseda ÚV KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip tvrdí, že otevření lyžařských areálů brání ministři za ČSSD. Chce se proto sejít s předsedou sociální demokracie a ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Filip to řekl po jednání s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem. O vrácení 10 miliard zpět do rozpočtu ministerstva obrany podle Filipa s premiérem nejednali. 

„Na to jsme se vůbec nedostali, protože my jsme hodnotili dohodu o toleranci a to není předmětem dohody o toleranci,“ řekl Filip k tématu peněz pro armádu.

Aby resort obrany dostal o 10 miliard korun méně, si KSČM vynutila při schvalování státního rozpočtu na letošní rok. Jinak by pro jeho schválení nehlasovala.

Babiš i další členové vlády pak tvrdili, že jde o přesun dočasný a že do konce ledna armáda dostane peníze zpět. Komunisté však i nadále trvají na tom, aby vláda deset miliard resortu nevracela.

KSČM ale požaduje, aby z těchto peněz byly spíše vyplaceny odměny pro zdravotníky a vojáky, kteří pomáhají se zvládáním epidemie covidu. „Není to tak, že je to bianko šek pro vládu,“ řekl ve Sněmovně Filip.

Babiš v neděli řekl, že se přesunutím 10 miliard zpět armádě bude vláda zabývat v pondělí, pokud u toho bude moci být ministr obrany Lubomír Metnar. Ten se ale léčí s covid-19 a k jednání vlády se nepřipojil.

Otevřením skiareálů si komunisté podmínili souhlas s prodloužením nouzového stavu do 14. února.

Ve Sněmovně tento požadavek KSČM představil při projednávání nouzového stavu poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Řekl, že by skiareály měly být otevřeny již o víkendu na konci ledna.

Na jednání vlády to v pondělí neprosadil vicepremiér za ANO Karel Havlíček. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že na tom KSČM trvá.  „To budu muset jednat s panem vicepremiérem Hamáčkem, protože to nechápu,“ řekl Filip po jednání s Babišem.

Tvrdí, že shoda mezi ním a premiérem byla ohledné poslanecké novely zákoníku práce, kterou navrhli komunističtí poslanci. „Pět týdnů dovolené, na těch jsme se shodli,“ uvedl předseda KSČM. Sněmovna novelu v prosinci místo schvalování vrátila zpět do druhého čtení. Podle Filipa je to dáno tím, že se od letošního roku se změnil způsob výpočtu dovolené, a proto je nutné upravit i poslanecký návrh na pět týdnů.

Komunisté se podle Filipa s Babišem shodli na harmonogramu projednání tohoto bodu, který by měl na příští schůzi Sněmovny přijít do třetího čtení.

Na jednání obě strany hodnotily plnění dohody o toleranci vlády, kterou hnutí ANO s KSČM uzavřelo. Dosavadní aspekty toleranční smlouvy se podle Filipa plní kromě bodů týkajících se sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev vnitra a obrany a také vzniku banky komerčního typu v rukou státu. Zajišťovat by ji měla Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
iDnes.cz