Místo krkonošské přírody velkoměsto jen pro bohaté?

25. 1. 2021

Každý, kdo si jako já pamatuje ze svého dětství a mládí idylické chaloupky a krásnou přírodu krkonošské Pece pod Sněžkou, je v posledních letech překvapen – a ne vždy mile – stavebním boomem přímo v centru kdysi malebného (s jednou výjimkou) horského městečka.

 V posledních třech letech zde však vzniklo stovky lůžek v nových apartmánech a hotelech Hradec, Svatý Vavřinec či Pecr Deep. Nedaleko sjezdovky Javor byl navíc rozšířen apartmánový dům Zelený potok a nedaleko centra roste projekt nizozemského podnikatele, rezidence Vlčice s dalšími desítkami apartmánů. Protože se centrum již nedá nafouknout, chystá se nyní pražský developer Bau-Invest vystavět komplex pěti domů se 70 apartmány, restaurací a wellness na Malé Pláni. Domy budou mít podle projektu dvě až pět nadzemních podlaží, podkroví a až dvě podlaží podzemní. Předpokládaná cena je 300 milionů korun a bude zastavěno 2 700 čtverečních metrů, ze 127 parkovacích míst jich bude 87 v podzemních garážích. Na Velké Pláni si svůj podnikatelský záměr zase splní bývalý fotbalový reprezentant a po zbourání penzionu Avia zde vyroste 17 apartmánových bytů. 

Pokrok se samozřejmě zastavit nedá, ale vybudovat v Krkonoších „velkoměsto“ s výškovými budovami a apartmány po nejméně 6 milionech, podzemními garážemi, luxusními obchody a restauracemi, kde jsou ceny vyšší než v Praze, je více než sporné. V Peci pod Sněžkou novým projektům mnoho lidí nakloněno není, nejen proto, že se v okolí lokalit, které se mají zastavět, už několik penzionů nachází. Když pomineme obrovskou změnu rázu unikátní krkonošské krajiny, není jasný ani přínos pro obec, ani pro zdejší obyvatele. Je otázkou, proč vedení městečka souhlasí s takovými megalomanskými záměry a co dělá správa Krkonošského národního parku. Zachování unikátní přírody a krajiny, nikoliv zisk jednotlivce, by mělo být v dnešní přetechnizované době na prvním místě. 

Autor: 
Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví za KSČM a celoživotní obyvatelka Královéhradeckého kraje

Články

.