Leo Luzar: Visegrádská skupina před 30. výročím. Drajv proti větru pod vedením současných kapitánů V4

17. 1. 2021

Visegrádská skupina se blíží ke svému třicetiletí (smlouva byla podepsána 15. února 1991) s reputací „třísky“ v těle EU. Ale s ohledem na nedávnou online konferenci premiérů zemí V4 a výzvy předsedy Senátu ČR Miloše Vystrčila má čtyřka věnovat maximum úsilí i činnosti na ochranu práv.

Padl návrh na poskytnutí silné podpory běloruské opozici až k pozvání běloruských studentů na veřejné univerzity. Ochrana lidských práv a svobod v sousedních zemích je skutečně to hlavní, proč byla vytvořena Visegrádská skupina? Sputnik se zeptal poslance KSČM a předsedy podvýboru pro svobodu slova a média Poslanecké sněmovny Leo Luzara:

Hlavním tématem života občanů V4 situace v Bělorusku určitě není. Poslední měsíce se ve veřejném prostoru tyto informace vlastně vůbec neobjevují. Osobně to považuji za trochu chybu, protože Bělorusko spolu se Švédskem zvolilo osobitou cestu v pandemii koronaviru SARS CoV-2. Hovoří se o desetitisícových protestech a masivní policejní brutalitě, potom by údaje o naplnění nemocnic a počty úmrtí mohlo podpořit nebo vyvrátit teorie boje s virovou nákazou, které probíhají jinde v Evropě. Bělorusko není izolováno a epidemiologická situace by mohla hodně napovědět a to, i kdyby se režim snažil něco tajit, tak tyto dva údaje jsou vždy zřetelně vidět a opozice by je mohla využít proti vládě prezidenta Lukašenka. Otevírá to jak debatu o zvoleném postupu proti pandemii, ale také jaká je teda vlastně situace v Bělorusku. Na konkrétní kroky V4 a názory předsedy senátu pana Vystrčila v oblasti lidských práv v Bělorusku bych podotkl, že nejdříve bychom si měli zamést před vlastním prahem, a to co se děje například při protestech v Polsku, by také stálo za veřejnou kritiku. A návrh, aby ti názorově správní studenti byli zváni ke studiu na univerzitách V4, zavání politickou segregací občanů anebo je jen pouhým uplácením. To se svobodou nemá nic společného, a naopak to tuto „elitní” skupinu studentů znevěrohodňuje v očích těch, kteří musí zůstat doma, a to je drtivá většina studentů.

Celý rozhovor najdete na stránkách Sputnik News https://cz.sputniknews.com/nazory/2021011513058447-leo-luzar-visegradska...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Sputnik News