Filip: Lidé vnímají velmi pozitivně, že se nám podařilo splnit ty nejzásadnější požadavky

16. 1. 2021

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip věří, že spolupráce s hnutím ANO vydrží až do voleb. Chybí mu ale dohoda například na pěti týdnech dovolené pro zaměstnance, které jeho strana prosazuje.

Odkaz na reportáž: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3255436-komuniste-jsou-spokojeni-to...

„Lidé vnímají velmi pozitivně, alespoň podle ohlasů, které mám, že se podařilo splnit ty nejzásadnější požadavky. To znamená zvyšovat minimální mzdu, a tak tlačit na růst mezd,“ řekl Filip.

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá pak dodává, že „většinou jsme se byli schopni domluvit“. To považuje za pozitivní a věří, že to občané ocení.

Podle komunistů je splněno přes šedesát procent podmínek tolerance. Někteří komunisté ale předvídají konec této podpory. „Osobně bych na to, že toleranční patent vydrží až do voleb, nesázel. Je to ohrožené zejména proto, že na konci volebního období se Andrej Babiš ohlíží po jiných partnerech. Obzvlášť ve veřejných financích je to znát,“ uvedl k tomu poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Toleranci vlády komunisté podmiňovali sedmi body, mezi nimiž bylo i zdanění církevních restitucí. Tento seznam chtěla strana v létě rozšířit například právě o pět týdnů dovolené pro zaměstnance.

Spoléhání vlády na komunisty dlouhodobě kritizuje opozice. „Mají obrovský vliv. Oni se tím tolerančním patentem stali koaliční stranou bez větší zodpovědnosti,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš to zdůvodňuje tím, že když jiné strany nechtěly jít do většinové vlády, tak komunisté tolerovali menšinový kabinet. „Díky nim tady vznikla stabilní vláda, která věřím, že dovládne až do konce.“

Kritici zmiňují, že KSČM často prosadí více než druhá koaliční strana. Místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar při hodnocení dosavadní spolupráce oceňuje, že hnutí ANO své slovo drželo. „Tak i my jsme své slovo drželi, a proto možná ta spolupráce byla lepší než s ČSSD.“

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize