Ondráček: Když už mohou mít výjimku ze zákazu nočního vycházení půlnoční bohoslužby, tak nechápu, proč to nemůže projít i na Silvestra

23. 12. 2020

Poslanecká sněmovna schválila v úterý vládní žádost o prodloužení nouzového stavu do 22. ledna. Vláda se kvůli samotnému formálnímu prodloužení sešla ve středu. Od neděle 27. prosince se Česká republika přesune opět do nejvyššího, pátého stupně protiepidemického systému (PES). Zavřít budou muset až na výjimky všechny obchody a služby. Platit bude také zákaz vycházení od 21 do 5 hodin ráno. Opatření platí od neděle 27. prosince do 10. ledna. 

Pro prodloužení nouzového stavu do 22. ledna hlasovalo 55 ze 104 přítomných poslanců. Pro byli poslanci ANO, ČSSD a většina komunisů. Jeden poslanec KSČM, dva Piráti a všichni přítomní občanští demokraté a lidovci se zdrželi, ostatní byli proti.

Že potrvá nouzový stav dalších 30 dní, jak vláda chtěla, začalo být zřejmé poté, co poslanec KSČM Zdeněk Ondráček řekl, že strana bude „většinově hlasovat“ pro plné prodloužení nouzového stavu. Ve svém projevu se vlády a jejích opatření zastával. Vyjmenoval však i mnoho výhrad, byl by pro vyšší kompenzační bonus, hovořil i o možných změnách v tom, které děti by měly při nejtvrdším stupni opatření být doma a které stále chodit do školy.

Ondráček vyzval vládu k výjimce ze zákazu vycházení v noci na Silvestra. "Samozřejmě nemluvím nic o tom, že by měly být nějaké masové oslavy na náměstích a ve veřejných prostorech, ale lidé už dnes mají problémy s dodržováním některých opatření a nařízení. A myslím si, že jakákoliv vstřícnost, která by v tomto směru mohla být, by mohla být jenom ku prospěchu, řekl včera člen Ústředního krizového štábu Zdeněk Ondráček. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale dnes výjimku na Silvestra odmítl.

Tady je seznam zpřísnění opatření. https://www.novinky.cz/.../prehledne-jak-se-v-nedeli...

Záznam reportáže České televize po schválení nouzového stavu: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3244826-zive-vlada-chce-dalsich-30-...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM