Filip: Vládě se posílená rezerva bude hodit

22. 12. 2020

Rozhovor s předsedou ÚV KSČM Vojtěchem Filipem o schváleném rozpočtu.

- Pane předsedo KSČM, prosadili jste svůj návrh na přesun deseti miliard z rozpočtu armády do rozpočtové rezervy vlády a podpořili celý rozpočet. Je to vítězství menšinové vlády, která by bez vás musela jít do provizoria, nebo je to další ukázka toho, kdo v této zemi vládne, jak tvrdí opozice?

Je to v každém případě vítězství rozumu, protože nebude rozpočtové provizorium. A je to rozpočet s posílenou rezervou pro vládu, která může reagovat na jakýkoliv krizový stav v rámci pandemie.

- Nebylo to zbytečné, protože již ve chvíli, kdy jste zvedali ruku, vláda věděla, a také to hned oznámila, že chybějící peníze do rozpočtu armády naleje zpátky. Neberete to jako podraz na vás?

Mohou ten podraz zkusit, ale rozpočtové opatření se dělá prostřednictvím rozpočtového výboru Sněmovny.

- Takže by vaši členové tohoto výboru přesun nepodpořili?

Tato otázka není na místě. My jsme připustili, že pokud armáda ty peníze použije v rámci řešení pandemické krize, tak se mohou do rozpočtu obrany vrátit.

- A máte příslib, že těch deset miliard armáda na tento účel použije? Že za to nenakoupí novou zahraniční techniku, jak plánovala?

O tom jsme nejednali. My jednali o tom, že se musí zvýšit vládní rozpočtové rezerva, abychom vůbec mohli reagovat na krizi, aniž bychom museli dvakrát měnit státní rozpočet, jako tomu bylo letos. Už teď víme, že ho jednou měnit budeme, kvůli daňovému balíčku.

Celý rozhovor si přečtěte na https://www.novinky.cz/domaci/clanek/filip-vlade-se-posilena-rezerva-bud...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Novinky.cz