Kateřina Konečná: Každý si zaslouží ochranu před Covid-19, všichni máme právo na lék

21. 12. 2020

COVID-19 se šíří jako požár. Řešení musí cestovat ještě rychleji. Nikdo není v bezpečí, dokud každý nebude mít přístup k bezpečné a účinné léčbě a vakcínám.

Všichni máme právo na lék.

Podepište tuto evropskou občanskou iniciativu a zajistíte, aby Evropská komise učinila vše, co je v jejích silách, aby z protipandemických vakcín a léčby učinila globální veřejný statek, který bude volně přístupný všem.

.............................

Vážení odběratelé mých novinek,
oslovuji Vás napřímo touto cestou s žádostí o pomoc. Letošní rok je – jak jsem se už několikrát vyjádřila – vším možným, jen ne normálním. Celý svět postihla pandemie nového typu koronaviru. Mrzí mne, že celá řada lidí zpochybňuje nemoc, na kterou umírají lidé, jež by za normálních okolností měli před sebou klidně 10 i 20 let plnohodnotného života. Ještě více mě ale zaráží, že v zemi, která patřila mezi nejproočkovanější na světě, se nachází tolik odmítačů zatím jediného známého způsobu, jak vrátit naši zemi i svět do normálního fungování. Připomenu jen fakt, že bez očkování by se lidstvo nevypořádalo kupř. s černým kašlem, tetanem či tuberkulózou. Mimochodem nárůst nemocí, které byly na území Evropy vymýceny, je spojen právě s tím, že klesla proočkovanost…

Za spolupráce mé i odborníků z ČR i celého světa byla spuštěna evropská občanská iniciativa za to, aby farmaceutické společnosti neúčtovaly astronomické sumy za vakcíny proti COVID-19. Česká republika je specifická tím, že vakcinace se bude platit z veřejného zdravotního pojištění, a tak lidé nepocítí přímo ceny vakcín, které jsou v mnoha případech velmi vysoké (hovořila jsem o tom např. zde: https://fb.watch/2pIn70wbMW/). Peníze zdravotních pojišťoven jsou ovšem prostředky, které jsou nás všech, a tak je rozhodně důležité, jak je s nimi nakládáno. A pokud se vyčerpají prostředky na jednu věc, logicky budou chybět jinde. Nehledě na to, že EU již poskytla nemalé prostředky na vývoj vakcíny, a tak jsme ji jako občané již de facto zaplatili.

Proto Vás chci poprosit, abyste pod tuto iniciativu připojili své jméno – učinit tak můžete zde: https://eci.ec.europa.eu/015/public/#/screen/home.

Velmi Vám též doporučuji přečíst si článek prof. MUDr. Michaela Doubka, Ph.D., evropské špičky v oboru hematologie a genetiky, který mj. působí ve Fakultní nemocnici Brno. Je v něm zachyceno vše nejdůležitější, co se tohoto tématu týká. Najdete ho zde: http://casopisargument.cz/?p=33016

Stejně jako se nám podařilo společnými silami zastavit ratifikaci smluv TTIP a CETA, které by měly drastické dopady na kvalitu potravin i výrobků, ale hlavně na zaměstnanost v celé EU, tak věřím, že společnými silami nedovolíme, aby na našem zdraví vydělávaly nadnárodní farmaceutické korporace. Zdraví totiž nesmí být kšeft.

S přáním klidných vánočních svátků a pevného zdraví v celém roce 2021!

Fotogalerie

Autor: 
Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu, vložil: admin
Zdroj: 
emailem, https://noprofitonpandemic.eu/