Filip: Další nouzový stav? Nevím, jaké by pro něj vláda měla důvody, většinu opatření může udělat v rámci zákona o veřejném zdraví

15. 12. 2020

Vláda 22. prosince požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Právu to v pondělí po jednání vlády sdělil premiér a lídr ANO Andrej Babiš. Nouzový stav poslanci nedávno na návrh komunistů prodloužili do 23. prosince, přičemž vláda žádala až do 11. ledna. 

„Samozřejmě že Sněmovnu požádáme o prodloužení nouzového stavu, počítám s termínem 22. prosince,“ řekl v pondělí Právu Babiš.

Klíčové pro případné prodloužení nouzového stavu budou opět hlasy KSČM, která menšinový kabinet ANO a soc. dem. toleruje. Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip však v pondělí nechtěl předjímat, jak se jeho strana zachová. „Nevím, jaké by pro nouzový stav vláda měla důvody, většinu opatření může udělat v rámci zákona o veřejném zdraví. Vzhledem k tomu, že odvolala praxe studentů, tak má asi dobrovolníků v nemocnicích dost. V každém případě si ale kabinet musí říct, jestli chce nouzový stav prodloužit, nebo ne,“ řekl.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM