Olomoucký kraj rozšíří od příštího školního roku počet podporovaných učebních oborů

3. 10. 2016

Celkem tři učňovské a čtyři technické obory vzdělání zakončené maturitní zkouškou přibydou od září na seznam oborů podporovaných olomouckým hejtmanstvím.

Šanci k získání stipendia tak nově dostanou učni v oborech farmář, umělecký kovář, zámečník či pasíř nebo podkovář a zemědělský kovář. Podporované maturitní obory se nově rozšíří o obor zpracování usní, plastů a pryže, výuku mechanizace a služeb nebo obor nábytkářské a dřevařské výroby. Stipendia budou moci využít také studenti zahradnictví. 

„K rozšíření počtu podporovaných oborů jsme přikročili v souladu s poptávkou po vybraných profesích na trhu práce, přičemž počet uchazečů o studium těchto oborů je zatím nedostatečný. Domnívám se, že rozšířením podporovaných oborů budeme motivovat i rodiče dětí, aby si mohly zvolit takový obor, aby jejich dítě bylo snadno uplatnitelné na trhu práce.“

Nově podporované obory nabízí Střední průmyslová škola strojnická v Olomouci, Střední škola zemědělská v Přerově, Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku a Střední škola gastronomie a farmářství v Jeseníku.

Od školního roku 2016/2017 tak Olomoucký kraj bude podporovat celkem 28 učebních oborů a 12 technických oborů zakončených maturitní zkouškou. 

Autor: 
Michal Symerský, náměstek hejtmana Olomouckého kraje

Články

.