Vostrá: Na podpoře rozpočtu jsme se s vládou zatím nedohodli

10. 12. 2020

Podpora KSČM pro rozpočet menšinové vlády ANO a ČSSD stále není jistá. KSČM trvá na požadavku, aby deset miliard korun určených pro ministerstvo obrany bylo převedeno do vládní rozpočtové rezervy. V Interview ČT24 to potvrdila předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá. Připustila, že to souvisí i s odporem komunistů vůči členství v NATO. Nabídka prezidenta Miloše Zemana na zprostředkování jednání s vládou podle ní není potřeba.

"Vláda podporu od nás nemá, my jsme avizovali, že budeme dávat některé pozměňovací návrhy, co se týče struktury rozpočtu, ať je to pomoc obcím, navýšení v sociálních službách a samozřejmě také převod částky 10 mld. korun do vládní rozpočtové rezervy. A tam jsme shodu zatím nenašli," řekla Vostrá.

"Armáda peníze aktuálně nepotřebuje, zatímco v rozpočtové rezervě mohou být užitečné. Armáda těch deset miliard má na zakázky, které se plní několik let. Tady je prostor pro to odložit třeba ty splátky. To není o tom, že bych si myslela, že bude shoda na tom, že se nebudou realizovat vojenské nákupy,“ navrhuje.

Záznam pořadu https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/220411058...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Interview ČT24