Luzar: Potvrdil někdo, že takovýto úkol je vůbec vydán?

1. 12. 2020

Prezident republiky Miloš Zeman požádal Bezpečnostní informační službu (BIS), aby mu dodala seznam jmen ruských špionů v Česku, českých spolupracovníků ruských tajných služeb a informace o operacích ruských tajných služeb na českém území, informoval web Českého rozhlasu iRozhlas.cz s odkazem na tři zdroje. Pražský hrad žádost o informace od kontrarozvědky nekomentoval, podle bezpečnostních expertů by BIS jejím splněním mohla ohrozit svoji činnost. Opozice hovoří o bezpečnostním riziku.

Místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar upozornil na to, že nikdo informace nepotvrdil. „Prezident má právo úkolovat BIS, jestliže by ale chtěl informace třeba o našich agentech v zahraničí, tak samozřejmě je to na pováženou, ale nevěřím, že něco takového by prezident učinil,“ zdůraznil.

"Potvrdil někdo, že takovýto úkol je vůbec vydán? Někdo z hradní kanceláře, pan prezident osobně nebo BIS potvrdila, že takový úkol existuje nebo tady vedeme pouze teoretickou debatu nad nějakou mystifikací novinářů a do jaké hloubky tato mystifikace je pravdivá?"

Více v záznamu https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/220411058131130/video/805331

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM