Dolejš: Nechceme podporovat návrhy, které trvale sníží veřejné finance

29. 11. 2020

Návrh daňových změn a návrh státního rozpočtu na příští rok budou řešit poslanci a senátoři v příštím týdnu. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška je rozpočet mrtvým dokumentem, člen sněmovního rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM) kritizuje, že návrh tvoří masivní dluh a Česko by podle něj vydrželo měsíc rozpočtového provizoria. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek věří, že v Senátu dozná daňový balíček rozumných změn. Kraje a obce podle něj musí se státem sdílet dobré i špatné časy. V Otázkách Václava Moravce hosté hovořili také o cestě hradního poradce Martina Nejedlého do Ruska.

Jiří Dolejš je dle svých slov zvědavý, jak hlasovací blok ANO, ODS a SPD, který zajistil zelenou pro poslanecký návrh Andreje Babiše (ANO), zareaguje na případnou senátní verzi daňových změn. „Tomuto bloku jde primárně o snížení daní, ať to bolí, jak to bolí. To bychom nechali jejich odpovědnosti, naše koncepce daňová a rozpočtová je jiná,“ říká Dolejš.

Připomíná, že komunističtí poslanci v minulých letech pro návrhy rozpočtů ruce zvedali, nyní ale vnímají rozpory, za problematické považují vypnutí dluhových brzd a nechtějí podporovat návrhy, které trvale sníží veřejné finance.

Více v záznamu https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3233604-samospravy-se-statem-sdi...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize