Filip: Nevidíme důvody pro armádní nákupy, které se v této krizi netýkají ochrany českých občanů

24. 11. 2020

Armádní rozpočet a investice do modernizace armády, to byla hlavní témata pořadu Události, komentáře na ČT24, kde byl hostem 1. místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip a také ministr obrany Lubomír Metnar z hnutí ANO. KSČM pžaduje snížení armádního rozpočtu o deset miliard, které by mohly být využity na koronavirou krizi.

"Armáda má modernizovat. Na druhou stranu ale pan ministr Metnar důvěřuje těm, kteří mu předkládají k podpisu smlouvy. Modernizace probíhá v určitých etapách a ty nákupy nejsou směřovány na rok 2021. Ať už jde o vrtulníky nebo těžkou techniku, nebudou dodány v roce 2021. Jsem přesvědčen, že není potřeba v této krizi dosáhnout oněch dvou procent. Nakonec to nedosahuje téměř žádný stát na to, aby dával 2 % HDP na obranu. Pro nás je důležitá ochrana českých občanů. Také mě velmi mrzí, že Armáda České republiky platí dopředu některé zahraniční zakázky a neplatí přitom zakázky pro české podniky českého obranného průmyslu, řekl Filip.

"Souhlasím s tím, že je potřeba platit zálohy na výrobu, na objednání materiálu, na cvičení a všechny možné další záležitosti, které souvisí s tím kontraktem, ale když už dopředu platíte Spojeným státům americkým a Německu, tak plaťte dopředu i těm českým, a to neděláte. Např. Aeru Vodochody a leteckým opravnám Malešice jste nezaplatili na zálohách vůbec nic. Nepodporujete český průmysl,"

Záznam pořadu: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3230718-pokud-bude-rozpocet-o-deset...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize