Leo Luzar: Jediné řešení je progresivní zdanění

23. 11. 2020

Zdaňování takzvané superhrubé mzdy v tuzemsku po 13 letech zřejmě skončí. Sněmovna při schvalování daňového balíčku přijala návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který toto zdaňování ruší a zároveň zavádí nové sazby daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent. Zákon ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Nový balíček by přišel stát na 130 miliard korun. A kde na to vzít?

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odhadla dopad schválených poslaneckých změn do veřejných rozpočtů zhruba na 130 miliard korun. Na státní rozpočet podle ministryně dopadne ztráta příjmů v objemu 87 mld. Kč, obecní rozpočty přijdou o 31 miliard a kraje o 12 miliard. Schválený státní rozpočet na příští rok zatím s těmito změnami nepočítá, vláda jej navrhla se schodkem 320 miliard.

Schillerová upozornila, že tolik peněz nemůže ušetřit na výdajové straně rozpočtu. Stát si bude muset podle ní půjčit peníze a bude své finance konsolidovat delší dobu.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu KSČM, člena hospodářského výboru Leo Luzara se Sněmovna bude muset už na začátku roku opět zabývat státním rozpočtem. »To, co se teď provádí, je zásah do rozpočtu a není možné to provést bez jeho úpravy. Jediné řešení je progresivní zdanění. Proto KSČM přistupuje na tuto hru a je nám jasné, že progresivní zdanění musí přijít, protože buď budete škrtat, budete brát důchody, platy, mzdy a půjdete touto cestou, anebo jediná možnost, jak získat prostředky pro tento deficit, je progresivní zdanění,« uvedl. Více v záznamu https://www.facebook.com/watch/?v=1734321856732560

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
PSP.cz