Komu vadí lidová kultura?

22. 11. 2020

V červenci tohoto roku se Česká televize rozhodla zrušit jediný pořad, který se pravidelně věnoval tradiční kultuře naší země, pořad Folklorika. Prý z úsporných důvodů. 

Pořad, který je vysílán již od roku 2003, představil dosud ve zhruba čtyřech stovkách dílů naší tradiční kulturu, od písní a tanců přes různé zvyky a rituály až po tradiční řemesla a osobnosti.

Nepochopitelné. V době, kdy je ohrožována každodenně kulturní identita národa, kdy je moderní „multikulti“, se najdou zdroje na vlastní bačkorové seriály v duchu amerických soap oper, ale na prezentaci naší lidové tradiční kultury nikoliv. Nepochopitelné a nebo pochopitelné a plánované?

Mohu pochopit, že pořady tohoto typu mají specifického cílového diváka. Nepochybně jsou ale mezi nimi i ti, co tvoří v regionech kulturní život a tak ovlivňují i lidi okolo sebe. Nemohu ale pochopit, proč veřejnoprávní médium, které by mělo sloužit rozvoji naší národní kultury, škrtá právě tady. 

Oceňuji, že záměr nezůstal bez odezvy, bez protestů. Na záchranu pořadu vznikla dokonce petice, kterou inicioval hudební publicista Jiří Plocek. Má mou i naší plnou podporu. Podpořit petici můžete i vy, na adrese https://www.petice.com/petice_proti_zrueni_poadu_t_o_tradini_kultue_folklorika 

Autor: 
Zdeněk Štefek, stínový ministr kultury za KSČM

Články

.