Dolejš: Senát teď může předvést rozpočtovou odpovědnost. Nejlépe, kdyby z balíčku vypustil tu uspěchanou část o superhrubé mzdě

21. 11. 2020

Členové rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš a Miroslav Kalousek byli včera hosty pořadu Události komenátře na ČT24. Diskutovali o schváleném daňovém balíčku a státním rozpočtu na rok 2021.

"První, kdo s tím může něco udělat, je Senát. A protože tento rozpočet, který projednáváme, se stal vlastně virtuální, tak by se mělo začít pracovat na novele zákona o státním rozpočtu, který by toto nadělení vyřešil aspoň pro rok 2021, do budoucnosti je to pak věc další.Především si musíme říct, že když se sníží daně, tak jsou dvě možnosti řešení, jedno jsou dluhy a druhé škrty. Proškrtat se z této situace je velký problém, protože návrh rozpočtu už na máme stole a jsou schválena základní čísla. A dají se tam provádět pouze strukturální změny. Možná můžeme nějaké peníze dát do vládní rezervy. To samozřejmě ano. Ale rozhodně 100 miliard. To je v tuto chvíli utopie. Nás čekají do budoucna spíše úvahy na téma zásadních reforem. A to včetně daňového systému, protože já jsem přesvědčený, že takovéhle snížení daní je prostě neadekvátní tomu, co nás čeká, protože my si na důchody nemůžeme ani půjčovat, ale nedostaneme se k důstojným důchodům ani škrtáním. Takže, řekněme si rovnou, že přerozdělit daňové břemeno je zapotřebí. Není to jenom o progresi daní z příjmů fyzických osob, ale je to otázka podívat se na korporátní daň, na zdanění velkého kapitálu. To jsou věci, zdanění dividend, to jsou všechno položky, které jsou sice ve hře, ale tato vláda se o nich odmítla bavit, protože daňové změny podstatnější si vytkla před závorku, že se o nich bavit nebude.," řekl Dolejš.

Celý pořad https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize