Dolejš: Pokud vše půjde dobře, nouzový stav brzy skončí

20. 11. 2020

Nouzový stav bude platit do 12. prosince. Ačkoli vláda žádala o jeho prodloužení až do 20. prosince, musela akceptovat návrh komunistů, který nakonec Sněmovna přijala. Co se bude dít po 12. prosinci? Na to a další otázky odpovídali v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Jiří Dolejš z KSČM a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Pokud dnes vláda skládala účty, tak rozhodně ne na výbornou a my jsme si řekli, že je třeba, aby s tím přišla dříve než těsně před Vánoci, protože jsme jí také naložili kromě kritiky i nějaké úkoly, které by měla dělat lépe,“ řekl Dolejš. „Nouzový stav do jisté míry souvisí i se systémem opatření. Pokud se bude skutečně dařit a budou se snižovat rizika, tak na nejnižších stupních už nouzový stav nebude nutný. Vláda musí zaprvé pracovat a zadruhé do veřejnosti nevysílat zmatené informace,“ dodal Dolejš.

„Systém PES je nastaven tak, že i v nejnižších stupních rizika požaduje nouzový stav. To byla věc, kterou my jsme po panu ministrovi žádali, dopracujme systém i do nějakého stavu nula, tedy do stavu, kdy už skutečně nebude nutné uplatňovat extrémní instrument, kterým nouzový stav je,“ reagoval Rakušan s tím, že bychom si neměli zvykat na situaci, kdy nouzový stav je normální záležitostí. Podle něj omezuje základní ústavní práva lidí.

V pořadu padla také otázka, co bude následovat po 12. prosinci. „Když vše půjde dobře, tak zaprvé skončí nouzový stav, zadruhé v rozumné míře bude oživena ekonomika. Pokud neztratíme rozum, tak vánoční trhy a předvánoční nákupy proběhnou v nějaké podobě. Myslím si, že to může být světýlko na konci tunelu,“ sdělil Dolejš. Podle něj bude ale také záležet na tom, do jaké míry bude vláda aplikovat systém PES.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima News