Dolejš: Babišův návrh na zrušení superhrubé mzdy je nepřipravený

19. 11. 2020

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše je návrh premiéra  na zrušení superhrubé mzdy nepřipravený. Uvedl, že vzhledem k sazbám daně z příjmů 15 a 23 procent by znamenal velký výpadek nejen ve státním rozpočtu, ale též v rozpočtech obcí a krajů. Nepřekvapilo jej proto, že představitelé krajů, měst a obcí žádají, aby pozměňovací návrh neprošel, a pokud projde, aby se schválila změna rozpočtového určení daní.

„Premiér argumentuje, že mají obce na účtech rezervy. Situace v obcích je ale různá, a pokud přijdou o tolik miliard v příštím roce, jak mají kofinancovat evropské projekty, rozběhnout investice? Říkáme, že v krizové situaci nám evropské peníze mohou pomoct, ale obce na kofinancování mít nebudou, pokud neprojde změna rozpočtového určení daní a přitom projde Babišův návrh,“ dodal.

„Jak zrušení superhrubé mzdy, tak změna rozpočtového určení daní je systémový zásah. Přitom my dnes řešíme daně v krizové situaci. Jsem hluboce přesvědčený, že na mimořádnou situaci se má reagovat mimořádně a nemají se schvalovat systémové věci ještě nevydiskutovaným způsobem a na poslední chvíli,“ uvedl poslanec. Jako polehčující nevidí ani to, že Babiš navrhl danou sazbu daně pouze na dva roky.

Dolejš však upozorňuje, že i předloha vicepremiéra se sazbami daně z příjmů 19 a 23 procent by také, zároveň s navrhovaným zvýšením daňové slevy na poplatníka o 200 korun měsíčně, měla velké dopady na rozpočet. Konkrétně by sice úprava daně z příjmů stát přišla na 20 miliard korun, dalších 15 miliard by ale byl dopad zvýšené slevy na poplatníka, uvedl.

„My v našem tolerančním patentu rozpočet a daně nemáme, můžeme být svrchovaní, samostatní v našem rozhodování,“ řekl poslanec. „Nemůžu být spokojen a nemohu avizovat, že zásadní návrh způsobu zrušení superhrubé mzdy má naše hlasy,“ dodal.

Návrh daňových změn předpokládá zejména zavedení stravenkového peněžitého paušálu jako alternativy k nynějším stravenkám a vyšší zdanění cigaret. Rozpočtový výbor chce do předlohy zařadit také snížení třeba spotřební daně z nafty. Dolejš poznamenal, že pro balíček jako takový je KSČM připravena hlasovat.

Podle Národní rozpočtové rady by pak Babišův návrh znamenal výpadek daňových příjmů 88 miliard korun. Z toho by o 58,1 miliardy korun přišel státní rozpočet, o 7,8 miliardy rozpočty krajů a o 22,1 miliardy korun příjmy obcí.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize