Stanislav Grospič: Prohlášení odsuzující policejní represi vůči řeckým komunistům 17. listopadu

19. 11. 2020

Chci za svou osobu, české komunisty i za třídně orientovaný odborový svaz OS ČMS vyjádřit plnou podporu řeckým komunistům, Komunistické straně Řecka. Naši řečtí soudruzi uspořádali významnou masovou demonstraci  u příležitosti 47. výročí slavného povstání studentů polytechniky proti vládě diktatury plukovnické junty.

Řečtí komunisté, demonstrující pod hesly proti imperialismu a za práva pracujících, se setkali s represí režimní policie. Represivní policejní opatření, která řecké orgány použily proti demonstrantům, naznačují strach vládnoucích kruhů  z eskalace masového hnutí ve světle cyklické krize kapitalismu, které je svět svědkem.

Pandemie koronaviru odhalila nejistou povahu života pracující třídy a chudých. Odhalila skutečnou a hlubokou krizi financování a hrubou nerovnost v oblasti veřejného zdraví a soukromých zdravotnických služeb, která je poháněna chamtivostí a zisky korporací. Strukturální krize systému si nadále vybírá velkou daň na životech miliard pracujících, chudých i rolníků v kapitalisticky organizovaných ekonomikách.

Veřejně odmítám hanebnou represi a oceňuji odvahu a odhodlání bezpečně se mobilizovat v celém Řecku u příležitosti 47. výročí povstání studentů polytechniky a aténských pracujících proti vojenské juntě. Vyzývám k ukončení represí vůči Komunistické straně Řecka a odborovým aktivistům!

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Stavkuj.cz