Pěnčíková: Vyšetřování by mělo zůstat v rukou policie, ale ty jednotlivé kroky, které tomu na místě předchází, by se měly legislativně upřesnit

14. 11. 2020

Proč vyšetřování otravy ryb v Bečvě ani po téměř dvou měsících nepřineslo výsledky? Proč nechtěl o kauze mluvit ve sněmovně ministr Brabec? O tom se diskutovalo v pátek v pořadu Události, komentáře, kde byla mj. Marie Pěnčíková, místopředsedkyně výboru pro životní prostředí.

"Mně na téhle kauze vadí to, že se z ní dělá obrovské politikum. Jak jste určitě zaregistrovali, tak zástupci našeho klubu se do diskuse kolem kauzy moc nezapojovali, držíme tady linii toho, že je to otevřená kauza, která je v šetření policie. Není na nás, na na poslancích, abychom ji nějakým způsobem nahrazovali a vyšetřovali. A já doufám, že policie stále je ještě nezávislá a k nějakým závěrům dospěje," řekla v úvodu Pěnčíková.

"Moc tomu nepomohl ani pan ministr Brabec, který celou kauzu od začátku špatně komunikoval. To, že rychle vyloučil jako viníka firmu Dezu, která patří do holdingu Agrofert, vyvolalo vlnu pochybností u řady obyvatel a politiků. Na jednu stranu pan ministr říká "necháme to v šetření policie", na druhou stranu hned na začátku má jasno v tom, kdo to nebyl. Ta jeho vyjádření nebyla šťástná. Myslím se ale, že jsou věci, na které nám pan ministr ve sněmovně prostě není schopen odpovědět. Proto bych to nechala na orgánech činných v trestním řízení. 

Záznam celého pořadu najdete na stránkých České televize.https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize