Dolejš: Řešení covidové krize je teď důležitější než bojová vozidla, vrtulníky nebo houfnice. Češi na covid nepotřebují kanony, ale peníze

13. 11. 2020

Bezpečnostní situace ve světě se zhoršuje a v české Poslanecké sněmovně se rozhořel boj. Má se armádě na příští rok dát více o 10 miliard oproti letošku na její modernizaci? A v případě nebezpečí je česká armáda se současným vybavením schopna ochránit naši zemi a vás občany? O tom v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou diskutovali Jana Černochová – předsedkyně poslaneckého branného výboru (ODS), Jiří Dolejš – poslanec KSČM, Blanka Cupáková – náměstkyně ministra obrany a Jaroslav Štefec – vojenský analytik.

"Jsou plány, a podle těch plánů se musí postupovat. Armáda musí dopředu vědět, že bude mít zajištěné finanční prostředky v rámci svého dlouhodobého financování na několik let dopředu. Ve chvíli, kdy do toho zasáhnete tím způsobem, jak navrhujete vy, tak se to celé sesype jako domeček s karet," řekla v úvodu poslanci KSČM Černochová.

"Já si myslím, že plánování je rozumná činnost. A koneckonců ty závazky dvou procent jsme přijali, tuším, někdy kolem roku 2002 a postupně se na tom pracuje, je to trend. Ale plán není dogma. Jestliže nastane mimořádná situace, tak přece není problém zpomalit ten trend dočasně. A ty ušetřené peníze dát na to, co jsou momentální priority. Jestliže jsme v krizi, máme krizový rozpočet, mimochodem krizový do té míry, že řešíme, jestli vůbec zvládneme čelit dluhové spirále, no tak v této situaci musíme povýšit jako krizovou prioritu pomoc covidu, pomoc ekonomice a nikoliv v tom roce uvolňovat ty peníze. Ty se pouze odloží," říká Dolejš. "kdyby někdo chtěl dneska polní nemocnici, neřekne nikdo ani muk. Ale americký vrtulník prostě rok počká."

"Chceme armádu, která odpovídá jedenadvacátému století. A prostě svoboda, demokracie, pocit bezpečí, bezpečná Česká republika něco stojí. Chceme, aby vojáci, kteří pomáhají a dneska jsou děvečkou pro všechno, aby jezdili pomáhat," řekla Černochová.

Na to s úsměvem reagoval zbrojní a vojenský analytik Štefec. "Je to děvečka na nic. Dovolím si to klidně tvrdit z jednoho prostého důvodu. Já vím, že armáda vyrazila do ulic, když začal covid, začala jezdit nákladní vozidla, převážet a tak dále. Ale musel jsem se skutečně smát, když jsem viděl, kolik vozidel vyrazilo, kolik vojáků vyrazilo, s pohledu logistického relativně primitivními nakládacími a vykládacími prostředky, když jedna normální obyčejná logistická firma, která zabezpečuje přepravu, nasazuje pro tenhle případ nebo je schopna nasadit pro podobné případy zhruba desetkrát tolik vozidel, co celá Armáda České republiky. A takových firem tady v České republice působí takových 10-12. A nasazení logistické firmy vyjde určitě levněji než nasazení tady těch vojáků".

Celý pořad můžete vidět v záznamu na ČT. https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize