Dolejš: Těch deset miliard bude teď důležitejší využít na protikrizová opatření než na některé akviziční zbrojní projekty

11. 11. 2020

Výši schodku rozpočtu na příští rok 320 miliard korun. KSČM ho v prvním čtení podpořila. Před konečným schvalováním rozpočtu, které bude 16. prosince, má ale podmínky. Návrh přijel do Sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman.

 

"To dnešní hlasování je už do té míry mimo řešení reálných problémů, myslím si, že projde, ne snad proto, že by to byl dobrý rozpočet, ale že nám nic jiného nezbývá a že vše podstatné se bude odehrávat v pozdějších termínech. Ono totiž ty čísla, které máme na stole, jsou velmi virtuální, my nehlasujeme o reálných parametrech, ale o něčem, co víme, že pár týdnů nebo měsíců stejně platit nebude, takže nám spíš, když posuneme ten rozpočet, protože ho nemůžeme vrátit, protože by se to nedalo stihnout a není ani zadání, v jakých parametrech by se měl ten rozpočet přepracovat, tak se blížíme k rozhodování, jestli budeme chtít mít rozpočtové provizorium, anebo už začneme pracovat na novele zákona o státním rozpočtu, který právě s těmi turbulentními změnami nejspíš do jara stejně přijde," řekl ještě před schválením poslanec Jiří Dolejš.

Jako jednu z podmínek podpory rozpočtu v závěrečném hlasování chce KSČM po vládě snížení armádních výdajů o 10 miliard korun. „Ať mi nikdo neříká, že to ohrozí bojeschopnost armády České republiky. Není to pravda,“ prohlásil ve Sněmovně šéf KSČM Vojtěch Filip. Škrtání peněz armádě premiér Andrej Babiš odmítá.

"Já si myslím, že tohle je racionální požadavek, protože pokud ty peníze nejsou hned k utracení, tak je možné je zaparkovat a připravit na opatření, který možná přijdou, protože si uvědomme, že možná vyřešíme letos druhou vlnu covidu, ale může přijít třetí a navíc bude celá řada problémů, které s tou epidemií vzniknou, to znamená, začne mít problémy ekonomika a ta protikrizová opatření budou daleko důležitější než přímo v letošním roce už zacálovat některé ty akviziční zbrojní projekty," dodal Jiří Dolejš.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM