Vostrá: Rozpočet v prvním čtení podpoříme

11. 11. 2020

KSČM ve Sněmovně podpoří v prvním čtení návrh státního rozpočtu na rok 2021. Zda návrh podpoří i v závěrečném hlasování, se rozhodne až na základě toho, zda uspěje se svými pozměňovacími návrhy. Sněmovna se návrhem státního rozpočtu začne zabývat ve středu ráno.  V úterý o tom diskutovala v pořadu Události, komentáře.

»Poslanecký klub podpoří návrh státního  rozpočtu v prvním čtení s tím, že v průběhu jednání ve druhém čtení podáme několik pozměňovacích návrhů a jejich přijetí rozhodne o naší celkové podpoře státního rozpočtu 16. prosince,« řekla předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá. "Určitě dáme pozměňovací návrh, který sníží nárůst rozpočtu na ministerstvu obrany o 10 miliard, tím se netajíme"

Poslanci v prvním čtení schvalují základní parametry rozpočtu, tedy zejména příjmy, výdaje a výši schodku. Rozpočtový výbor doporučil plénu, aby ukazatele se schodkem 320 miliard schválilo. Pak by byly možné už jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Letošní schválený schodek byl původně 40 miliard korun. Vláda ale prosadila jeho postupné navýšení až na 500 miliard korun kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru. Rozpočet na příští rok nezahrnuje úpravy z projednávaného daňového balíčku, do něhož by se mohlo dostat zrušení superhrubé mzdy spolu se snížením zdanění zaměstnanců. 

Záznam pořadu Události, komentáře - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize