Pomoc českým firmám »vycestovat«

9. 11. 2020

Pandemie změnila celý náš svět. Mnoho českých firmem tento virus tvrdě zasáhnul. Musíme jim okamžitě pomoct, protože je potřebujeme, především naše ekonomika. Jedním z efektivních řešení je otevřít našim podnikatelům zahraniční trh a hledat pro ně atraktivní partnery. Je řada zemí, kde mají naše výrobky a firmy dobré jméno. Tak toho využijme.  Nyní v této krušné době si musí všichni uvědomit, že jsme doposud především průmyslovou, exportní zemí a není jiné cesty, než hledat možnosti vývozu, případně rozšíření aktivit našich podnikatelských subjektů do zahraničí. Jak dobře víme, v tradičních západních zemích je »obsazeno« a nezbývá než jednat a soustředit se na východ, případně na ostatní svět mimo západní státy.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip se dlouhodobě zabývá zahraniční politikou a má za sebou mnoho důležitých zahraničních cest, kdy doprovázel delegace českých podnikatelů do zemí, které měly zájem o naše zboží a služby a které s námi chtěly spolupracovat. Teď je potřeba tyto vztahy znovu oprášit a hledat i nové trhy a možnosti.

V rámci mezinárodních vztahů se často člověk pohybuje na tenkém ledě. Pokud však respektuje partnerské země, nevměšuje se do jejich vnitřních záležitostí a nesnaží se je za každou cenu někam »zaškatulkovat«, může být v dnešní době velmi úspěšný.

Tento týden v Číně zahajují již třetí Čínský mezinárodní veletrh dovozu (CIIE), který je bezesporu pro české společnosti tím nejlepším možným způsobem, jak vstoupit na tento trh. V Číně se již mnoho českých podnikatelů prosadilo. Tamní ekonomika se rychle zotavila z koronavirové krize a aktivita v průmyslu dokonce roste nejvíc za 10 let. Myslím si, že i další české firmy by zde mohly najít uplatnění.

V tomto ohledu mě mrzí chování některých politiků, jejichž touha vyniknout za každou cenu poškozuje zájmy celé naší společnosti. Nesmyslný výlet na Tchaj-wan nepřinesl nic dobrého. Miloš Vystrčil bez ohledu na následky pro naše mezinárodní vztahy tam odletěl jen proto, aby potěšil své ego a nahnal si body v Senátu. O ničem jiném to nebylo.

Dnes bychom se však již podobných chyb neměli dopouštět, neměli bychom si ve světě zavírat dveře a měli bychom jednat se všemi a hledat s nimi cesty k efektivní spolupráci. Stačí totiž malá chyba, a odnesou ji především naše firmy.

Autor: 
Pavel Hojda, stínový ministr pro průmysl a dopravu za KSČM

Články

.