Smutný den pro práva polských žen

28. 10. 2020

Polský ústavní soud ostudně rozhodl, že ani vážné postižení plodu, není v zemi legálním důvodem pro interrupci. Jedenáct z celkem třinácti ústavních soudců a soudkyň považuje tyto zákroky za „eugenické“ a odporující polské ústavě. Legálními důvody pro provedení interrupce zůstávají pouze situace, kdy žena otěhotněla v důsledku incestu, znásilnění nebo pokud těhotenství přímo ohrožuje její zdraví a život. V zemi, která má 38 milionů obyvatel, bylo v loňském roce oficiálně legálně provedeno 1 100 interrupcí, z toho 1 074 z důvodu vysoké pravděpodobnosti těžkého a nezvratného postižení plodu nebo neléčitelné nemoci. Polský ústavní soud naprosto skandálně použil argumentaci z dob nacismu, „eugenické interrupce“. Fakticky tak budou ženy mít povinnost donosit i vážně postižený plod, pokud za zákrokem nevycestují do zahraničí.

            Polsko je v Evropě jednou ze zemí s vůbec nejtvrdší legislativou upravující provádění interrupcí. Polské nevládní organizace, které se věnují tématu ženských a reprodukčních práv, odhadují skutečný počet zákroků na 100 až 150 tisíc, s tím, že velké množství Polek vyjíždí do zahraničí. Podle organizace Lékaři ženám jde také o krizi ve vztahu mezi lékařem a pacientkou, kdy ženy nemají přístup k potřebné zdravotní péči a současně nemají v 21. století možnost samy o sobě rozhodovat. Navíc hrozí riziko, že ženy budou hledat ilegální, zdravotně výrazně rizikovější možnosti. Současná právní úprava umělého přerušení těhotenství pochází z roku 1993 a její další zpřísnění bylo v roce 2016 velkými demonstracemi odmítnuto.

            K současnému jednání ústavního soudu došlo v době, kdy se Polsko potýká s pandemií Covid - 19. To samozřejmě ovlivňuje i konání demonstrací v zemi. S tím zřejmě vládní garnitura „farizejsky“ počítala. Proti demonstraci, která se konala přímo před budovou ústavního soudu krátce potom, co padlo rozhodnutí, zasáhla policie a použila slzný plyn. Protesty ale pokračují a účastní se jich tisíce lidí po celé zemi. Není divu.  Polské ženy a muži důrazně „návrat do středověku“ odmítají. Zaslouží si proto naši bezvýhradnou podporu. Právo žen rozhodovat o svém těle je jedno z nejzákladnějších lidských práv.

Autor: 
Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

Články

.