Z tiskové konference ministryně financí Aleny Schillerové

27. 10. 2020

Kdo sleduje přípravy státního rozpočtu nestačí se divit. Změna názorů na daňovou soustavu ze strany A. Babiše a hlavně Aleny Schillerové je srovnatelná s tím, jak chameleon mění barvy podle momentální potřeby.

1)  Přesto, že to byla ona, která odmítala zrušení superhrubé mzdy a DPH 15% a 23%, tak teď tento návrh svého mecenáše podpořila a ještě zaútočila na koaličního partnera a tolerující KSČM kvůli jejich návrhu ponechat daňovou sazbu na 19% a 23%.

Návrh premiéra porušuje rozpočtová pravidla, kdy státní rozpočet nepokrývá výpadek příjmů. A ani premiér, ani ministryně financí nejsou schopni říci, jak navýšení deficitu 70 - 90 miliard pokryjí.

2) Nejen odbory, ale i levicové a zodpovědné strany upozorňují, že takový výpadek lze naplnit pouze zvýšením DPH na potraviny, což by odnesli zaměstnanci senioři s těmi nejmenšími příjmy. Přitom ANO se již podařilo schválit úlevy podnikatelům, OSVČ atd. ve výši několik desítek miliard korun.

3) Tento populistický hazard z dílny ANO se nesetkal ani s podporou NERVu či české pravice, která tak jako odbory, KSČM a ČSSD, požaduje vykrytí této ztráty na příjmové straně rozpočtu. Přitom KSČM a ČSSD navrhovali zvýšení zdanění dividend či mrtvého kapitálu zvýšením korporátních daní u bank, ale na to je ANO dlouhodobě hluché. Jsem zvědavý, jak to vše nakonec dopadne.

Ale KSČM už panu premiérovi nesmí ustoupit jen s tím, že bude naoko dělat bu bu bu. Jasně je potřeba se vůči vládní koalici a ANO vymezit a říci ne takovému rozpočtu (pokud nedojde ve třetím čtení ke korekci).

Autor: 
Josef Kovařík, místopředseda OV KSČM a člen ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní, fb