Postoj ke zrušení superhrubé mzdy

25. 10. 2020

Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska podporuje zrušení superhrubé mzdy. Za správně odpovídající stav vidím návrat k čtyřpásmovému zdanění hrubé mzdy platné do konce roku 2008. Stejně jako řada ostatních odborových svazů.

Pokud dojde k odsouhlasení varianty rozlišující dvě pásma, tj. do 139 tisíc Kč hrubého platu (mzdy) 15% a od 140 tisíc hrubého platu (mzdy) 23%, je to z pohledů OS ČMS a KSČM krok, který alespoň z malé části dorovná současnou inflaci většiny zaměstnanců, kterých je téměř 4,1 milionů a ve svých příjmech z 65% dosahují pouze mediánového příjmu, 31 000 muži, 28 000 ženy, tedy nikoliv nadprůměrného příjmu dle českého statistického úřadu. U průměrné hrubé mzdy za druhý kvartál 34 271,- Kč.

KSČM se urychleně vrátí k daňové progresi, jednomu ze základních bodů našeho volebního programu, znovu otevřeme otázku státní investiční banky a podobu hospodářské krize vyššího zdanění bank, nadnárodních finančních korporací, tedy "solidární milionářské dani", která by výrazně, alespoň po dobu určitou, mohla pomoci připravit oživení české ekonomiky po skončení pandemie.

Autor: 
Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM a předseda OS ČMS