Aulická: Díky KSČM bylo schváleno navýšení ošetřovného na 70 %

21. 10. 2020

Prioritou KSČM na probíhající schůzi je projednat zákony, které jsou v legislativní nouzi. Jedním z nich je vládní návrh na změny v ošetřovném, který by je na pořadu Sněmovny ve středu. Podle doporučení sociálního výboru by Sněmovna měla předlohu schválit tak, jak ji navrhuje vláda, to znamená, že rodiče dětí do deseti let by měli mít nárok na dávku po celou dobu uzavření škol nebo karantény dítěte kromě prázdnin či dnů ředitelského volna. Ošetřovné by mělo zůstat na 60 procentech denního vyměřovacího základu. Nově by se mělo poskytovat také lidem, kteří pracují na dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Poslanecký klub KSČM bude hlasovat pro navýšení ošetřovného z 60 % na 70 % denního redukovaného základu.

Místopředsedkyně sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM) na úterní tiskové konferenci informovala o postoji KSČM k pozměňovacím návrhům, kterými se výbor zabýval. Návrhy počítají nejen s navýšením částky ale i s možností navýšení věku dítěte, na které se dávka pobírá. »Musím říci, že ta debata nebyla bouřlivá, napříč politickým spektrem jsme si uvědomovali, že situace je opravdu vážná a je potřeba urychleně přijmout takový návrh zákona, který opravdu pomůže občanům,« řekla Aulická

Připomněla, že například poslanci hnutí SPD navrhují navýšení částky ze 60 procent redukovaného denního základu na 80 procent. S tím KSČM nesouhlasí. »Myslíme si, že 80 procent v současné době není opodstatněné,« uvedla Aulická. Ve hře jsou také tři návrhy KDU-ČSL, které hovoří o navýšení částky na 70 %, 75% a 80 %. »Tyto návrhy jsou ovšem napsané v současné době špatně, protože pokud by byly přijaty v předložené podobě, tak by cílily na navýšení trvalé, to znamená ne pouze v době současné pandemie,« vysvětlila poslankyně.

Komunisté podle ní podporují navýšení ošetřovného na 70 procent denního redukovaného základu. V případě, že lidovci neopraví svoje pozměňovací návrhy, KSČM podle Aulické předloží vlastní pozměňovací návrh počítající s takovým navýšením. »Bude reagovat na současnou situaci, která je u každé rodiny jiná. Někteří se dokážou vypořádat s dočasnou ztrátou financí, někteří jen velmi těžce,« uvedla Aulická.

Záznam ze středečního vystoupení Hany Aulické Jírovcové v Poslanecké sněmovně @Hana Aulická Jírovcová: Poslanecký klub KSČM bude hlasovat pro navýšení ošetřovného z 60 % na 70 % denního redukovaného základu.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
PSP