Na chyby z minulosti mohou doplácet pacienti

21. 10. 2020

Těžce zkoušená náchodská nemocnice čelí díky dlouhodobému neprofesionálnímu přístupu vedení Královéhradeckého kraje obrovským problémům. Zpočátku s podfinancováním v důsledku špatně vyjednaných plateb od zdravotních pojišťoven, následně s nutnou a několik let se vlekoucí přestavbou i s nepochopitelně katastrofální personální politikou, která způsobila nedostatek lékařů a sester i v „časech míru“. 

    Nyní, v době koronavirové, zoufale volá o pomoc. Skokově narůstá počet nakažených a covidová lůžka se postupně zaplňují. Kraj i nemocnice samotná požádaly o pomoc mediky, budoucí zdravotní sestry a pracovníky v sociálních službách i armádu. Vojáci tak pomáhají nejen v Náchodě, ale také v LDN v Jaroměři a do budoucna všude tam, kde bude potřeba, zatím na deset dní. Nemají zdravotnické vzdělání, a proto pomohou s úklidem, rozvozem stravy nebo dezinfekcí. Dlouhodobě neřešený problém nedostatku odborného zdravotnického personálu, ale nese své trpké ovoce a začíná ohrožovat pacienty. Nejen ty s covidem, ale i ty, kterým musí být odkládány plánované operace a nutná vyšetření. 

   Všem, kteří pomáhají dobrovolně, i na základě nouzového stavu, je nezbytné z celého srdce poděkovat. A následně také adekvátně odměnit. Nasazují totiž své zdraví a životy pro nás ostatní. O to nepochopitelnější je, že někteří lidé nejsou ochotni respektovat ani nejzákladnější hygienická opatření v podobě nošení roušek a dodržování rozestupů. Ohánějí se osobní svobodou a právem shromažďovacím. Právo na zdraví a život ale stojí nade všemi právy obsaženými v Listině základních práv a svobod.

Autor: 
Soňa Marková, stínová ministryně za KSČM

Články

.