Dolejš: Musíme se naučit ohleduplnosti

18. 9. 2020

Už dnes začnali platit další omezení, která mají podle vlády zamezit šíření nemoci covid-19. Co udělala pro to, aby restrikcí na podzim bylo co nejméně? A kde vláda ztratila čas? A kam až půjde podpora těch, kteří přicházejí o peníze a zázemí kvůli epidemické strategii? V Interview ČT24 usedl do křesla hosta poslanec za KSČM Jiří Dolejš.

„To, co dělá vláda, není překvapivé. Po letním uvolnění a po návratu lidí z dovolených a dětí do škol, tedy lidí zejména do měst, kde je větší shluk občanů, tak se asi dalo očekávat, že ty nárůsty budou,“ poznamenal s tím, že prevence v podobě opatření je logická. „Je otázkou, zda nemohla přijít dřív, ale co by bylo, kdyby bylo... myslím si, že ty kroky jsou zcela logické, nemohou nikoho překvapit. A doufám, že jsme všichni rozumní, že se tomu přizpůsobíme a že se podle toho budeme chovat,“ dodal.

Co však Dolejš zkritizoval, byly mechanismy chytré karantény, které podle něj příliš nezvládáme. „Nemáme připravené lidi a kapacity,“ podotkl. To, že však došlo v létě k rozvolnění, je podle Dolejše svým způsobem logické. „Ta čísla byla skutečně dobrá. A to, že jsme nebyli plošně zarouškovaní celé léto, nebude asi ten zásadní problém,“ řekl a podotkl, že lidé však v Česku nemají příliš návyky. „Loni jste nastoupili v době chřipek do MHD a tam každý kýchá na celou tramvaj a vůbec nebere ohledy na ostatní. Myslím, že to, že se naučíme určité ohleduplnosti, že to děláme kvůli těm ostatním, a ne kvůli sobě, když už tu chřipku máme, tak si myslím, že by nás to mělo trošku vycvičit,“ podotkl. Větší volnost v létě tak nevnímá jako rozhodující v současném stavu.

Následně se Dolejš vyjádřil k aktuálním omezením provozů a k tomu, jak velkou podporu si tyto obory zaslouží. „Zejména v oblasti služeb, turistiky, tam, kde jsou nezaviněné ztráty, zmařené náklady, tak ty se musejí nějakým způsobem kompenzovat. Co se týče nějakého byznys rizika, tak to už je složitější a tam se musí postupovat asi obor od oboru a případ od případu. Na druhou stranu je nebezpečí, že ruka státu je otevřená, tak si do té fronty o pomoc může postavit i ten, kdo si řekne, že je to pro něj jednodušší, jak se dostat k penězům. To je druhá strana té rovnice,“ poznamenal.

Záznam pořadu

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/220411058...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT