Luzar: Hledejme zpátky narušenou rovnováhu mezi důvěrou Číny a České republiky

12. 9. 2020

Místopředseda Poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar byl v pátek hostem pořadu České televize Události, Komentáře. Diskutoval s dalšími politickými protivníky o cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan, ale také o situaci v Bělorusku.

"Pan Lukašenko je autoritářský prezident, bez diskuze splňuje veškeré znaky autoritářského režimu, který provozuje. Z druhé strany se 26 let snaží žít v rozmezí dvou kolosů, kteří na něho tlačí z obou dvou stran, jak Ruska, tak samozřejmě západu, který má tendenci ty vlivy na tom Bělorusku uplatňovat. Snažil se, zatím mu to vycházelo. Druhá strana ukazuje, že lidé na Bělorusko odhlédnuvši od Lukašenka, mají příklad na Ukrajině, a to, co se na Ukrajině stalo, jak ten vývoj pokračoval, od slibů Evropské unie, která vlastně částečně byla iniciátorem těch změn na Ukrajině, protože Ukrajinci chtěli do Evropské unie. Vzpomeňme si na eurokomisaře, sliboval Ukrajincům rychlý přístup k Evropské unii. Oni pod tím dojmem řekli Rusku ne a dneska výsledek máme kde? Pouze k nám můžou cestovat, čili já vnímám, že ti Bělorusové to také vidí, co vlastně by mohlo být aková alternativa toho aktuálního režimu pana Lukašenka. Určitě proti němu mají výhrady. I já jsem schopen ty výhrady jmenovat, tam prostě ten problém je," řekl k dalšímu vývoji v Bělorusku Luzar.

Otázka v pořadu přišla i na cestu Miloše Vystrčila na Tchajwan. "Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla standardní zahraniční cestou, protože to byla svým způsobem provokace a čekání na reakci Číny. Byl to takový zkušební balonek, kterému my jsme sloužili jako určitý impuls k reakci Číny. Bohužel jsme svědky toho, že například Spojené státy čím dál více zatahují tu ekonomickou součást obchodu do politických cílů, a to bych velice nerad, kdyby Čína byla dalším následovníkem. Hledejme zpátky narušenou rovnováhu mezi důvěrou Číny a České republiky," řekl.

Záznam na ČT - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24/Události, komentáře