Mackovík: Dělali jsme osvětu na Covid-19 a zapomněli jsme na další pacienty, kteří mají jiné onemocnění

12. 9. 2020

Kvůli pandemii koronaviru měla řada lidí strach jít k lékaři, odkládali kontroly a úkony. Podle primáře I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí VFN v Praze MUDr. Jiřího Votruby je jen na jeho oddělení 15 pacientů, kteří kvůli pozdnímu příchodu a zanedbání nemoci budou mít dlouhodobé následky, nebo zemřou. Podle lékaře za to může nevhodná kampaň právě okolo covid-19. V další předvolební debatě Blesk Zpráv dostala osmička kandidátů prostor okomentovat nejen situaci ve zdravotnictví, ale i plošné zavedení roušek. Za nás tam byl vedoucí kandidát do Zastupitelstva Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

„Dělali jsme osvětu na covid-19 a zapomněli jsme na další pacienty, kteří mají jiné onemocnění, které tak vyděsí covid, že podcení vlastní příznaky a k lékaři nepůjdou. Je to poučení do budoucna a chtělo by to lépe komunikovat,“ řekl.

Mackovík upozornil, že covid-19 si nevzal prázdniny a nošení roušek v MHD a ve vnitřních prostorách považuje za správnéNa druhou stranu dodal, že některá opatření se neměla rozvolňovat během léta tak rychle. Zasílání roušek a respirátoru považuje za krátkodobé řešení. „Udělejme systém, kdy budou mít rizikoví pacienti přednost při ošetření,“ navrhl.

Celá debata na Blesk.cz https://www.blesk.cz/clanek/volby-volby-do-zastupitelstev-kraju/654997/s...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Blesk.cz