PL: Kdo tu má pokřivená záda, pane Vystrčile, ptá se komunista Luzar. Políček Číně a urážka občanů ČR

10. 9. 2020

ROZHOVOR - PARLAMENTNÍ LISTY „Chytrá karanténa nefunguje nikde na světě, ani ve státu Izrael, který byl dáván jako leader v oboru a redaktoři České televize se mohli přetrhnout, jakou tomu dělali na začátku propagaci. Odmítám snahy zavádět velkého bratra a všeobjímající stát, který bude vědět, kde kdo je, co dělá, co dělal, kde co kupoval a s kým se sešel,“ vysvětluje svůj postoj poslanec Leo Luzar. Podle něj je lepší solidarita, ohleduplnost a informovanost. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil i k návštěvě Tchaj-wanu, šéfovi Senátu pro příští rovnání zad doporučil fitcentrum. A sám tleská iniciativě českého miliardáře koupit pro školy klavíry odmítnutá Čínou, protože prý chybí finanční solidarita miliardářů s občany země.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyhlásil povinnost nosit roušky ve všech budovách a vnitřních prostorách kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených koronavirem v zemi. Jak to vnímáte?

Zde bych připomněl první názory odborníků, kteří hovořili o promoření, nemožnosti nad virem zvítězit a neschopnosti aktivního řešení bez očkování, popřípadě důsledné karantény po vzoru Číny nebo Tchaj-wanu. Postupně jsme po zavedení nouzového stavu a zastavení života v České republice zpychli a čím dal více lidí si myslí, že nad virem zvítězíme. Ne nezvítězíme, musíme se naučit s virem žít. Pokud to společnost nepochopí a nezačne se k ohroženým skupinám chovat maximálně ohleduplně, nepomohou žádné roušky! Bohužel se tématu chopila média a udělala z celého problému pouze velkou show, ve které jde pouze o čísla, a mnozí politici cítí šanci konečně něčím zaujmout. Bohužel.

Světová zdravotnická organizace dala České republice doporučení, aby hygienici trasovali všechny nakažené, nikoliv pouze ty s vážnými příznaky. Ovšem od premiéra Andreje Babiše se dočkala slov, ať raději mlčí. Je to správný přístup?

Hygiena ví, co říká a rovněž vnímá i reálný dopad svých návrhů, ne politicky, ale odborně a také věcně. Světová zdravotnická organizace je organizace, která by měla koordinovat činnosti a sdílet informace mezi zdravotnickými systémy členských států. Ale nejsem si vědom, že by kritizovala navrhované postupy hygienické služby. Spíše se vyjádřila k rychlému nárůstu pozitivně testovaných a nárůstu hospitalizovaných. Zde bych, než nějaké veřejné prohlášení, raději vnímal praktickou diskusi odborníků. A hlavně bych rád konečně znal odborné stanovisko na různé metody postupu zvolené ve světě. Sám jsem příznivcem švédské cesty, ale nechám se rád přesvědčit o výhodnosti jiných modelů. Čeho se bojím, je již se objevující snaha o velký, ne-li největší kšeft v tomto století.

Ukazuje se, že hygienici přestávají stíhat trasování nakažených a dostávají se pod obrovský tlak. Chytrá karanténa nefunguje, jak bylo plánováno, lidé navíc často nechtějí povolit přístup ke svým datům. Jak by měl stát podle vás postupovat?

Chytrá karanténa nefunguje nikde na světě, ani ve státu Izrael, který byl dáván jako leader v oboru a redaktoři České televize se mohli přetrhnout, jakou tomu dělali na začátku propagaci. Já jsem příznivcem klasické cesty, kterou máme zavedenou a funkční. Ta bere ohled nejenom na bezpečí před nemocí, ale i ochranou osobních údajů, a to považuji za hlavní. Odmítám snahy zavádět velkého bratra a všeobjímající stát, který bude vědět, kde kdo je, co dělá, co dělal, kde co kupoval a s kým se sešel. Spíše přivítám více míry solidarity, ohleduplnosti a informovanosti nás všech.

Když se ohlédneme za posledním půlrokem s koronavirem, jak obstála česká vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem?

Hodnocení vlády jako celku je na voličích. Hodnocení jednotlivých přijatých kroků je druhá věc. Každý si může udělat obrázek sám a hodnocení hodně závisí na osobních přístupech hodnotících. Co vládě vyčítám je, že veřejnosti poskytuje informace kde kdo bez jakékoliv verifikace názoru. Tento virus vyžaduje kolektivní přístup více odborníků a má přesah do více oborů lidské činnosti. Prostě krizový stav vyžaduje jiný přístup než jenom mít co hodinu nějaké stanovisko, a pokud možno opačné než předřečník, aby se divák bavil a reklamní inzerenti se hrnuli…

Celý rozhovor na stránkách https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kdo-tu-ma-pokrivena-zada...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy