Luzar: Evropská unie přistupuje k situaci v Bělorusku zbrkle a bez hlubších znalostí

20. 8. 2020

Situace v Bělorusku po prezidentských volbách. To bylo téma pořadu 30 stupňů Pavlíny Wolfové na CNN Prima News, kde byli hosty člen Meziparlamentní skupiny ČR - Bělorusko a místopředseda Poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar a místopředseda STAN Vít Rakušan.

Podle Luzara přistupuje Česko a Evropská unie k situaci v Bělorusku zbrkle a bez hlubších znalostí. Žádné konkrétní důkazy, že volby ve východoevropské zemi byly nelegitimní, podle něj poslanci neznají. „Ve Sněmovně proběhla diskuze na základě novinových titulků, to nemůžu akceptovat. Existují ověřené podklady, které měly být předloženy zahraničnímu výboru a posléze Sněmovně, to se nestalo,“ uvedl Luzar.

"Evropská unie neměří všem státům stejným metrem," řekl. Poukázal na prezidentské volby v Turecku, kde byli podle něj také zavíráni prezidentští kandidáti, stejně jako v Bělorusku. „Proč to Evropská unie přehlížela? No protože Turecko potřebuje, protože řeklo, že zabrání migrační krizi, a proto jsme v zemi akceptovali porušování lidských práv. Brusel přeihlíží i krvavé masakry v Katalánsku,“ řekl.

Více v záznamu https://cnn.iprima.cz/rakusan-v-roce-1968-jsme-cekali-na-reakci-zapadu-d...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM