Grospič: Podpoříme návrh zákona, který umožní volit i lidem v karanténě

19. 8. 2020

Speciální zákon, který umožní lidem v karanténě hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách, Sněmovna ve středu schválila. Norma počítá s tím, že lidé v karanténě kvůli koronaviru budou moci hlasovat z auta, ve zvláštních volebních okrscích či u výjezdních komisí.

Poslanci o vládní předloze jednali ve stavu legislativní nouze ve zrychleném režimu - proti se nezvedla ani jediná ruka, Senát ji má projednávat dnes. Volby se budou konat za půldruhého měsíce. Možnost speciálního hlasování se bude týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenu karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem. Je jich aktuálně zhruba 5000.

»Jsme rádi, že shoda mezi politickými stranami, byť byla obtížná, byla nakonec nalezena. A jsme rádi, že nakonec se v návrhu zákona neobjevila tzv. volba prostřednictvím zmocněnce, která by nezajišťovala, že zůstane v anonymitě skutečná vůle voliče a nebude při volebním aktu nějakým způsobem zneužita a nebude zavdávat příčinu soudním sporům,« řekl na tiskové konferenci místopředseda ÚV KSČM, předseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič.

Před novináři, stejně jako později při projednávání vládního návrhu ve Sněmovně, uvedl, že komunisté jsou si vědomi možných rizik, která volební úprava přináší. »Přestože klub KSČM podpoří tento návrh zákona, musím upozornit na to, že se zde vytváří nebezpečná dvojkolejnost, kdy jedny volby budou platit dva volební zákony. A další dvojkolejnost - část voličů, kteří se podle zákona o ochraně veřejného zdraví nacházejí v karanténě kvůli jiným onemocněním, než je COVID-19, nebude moci realizovat své volební právo,« řekl novinářům Grospič. Doufá, že to nepovede v budoucnu k soudním žalobám, ke zpochybňování volebního práva, ale naopak to přispěje ke stabilitě v ČR.

Místopředseda ÚV KSČM se přiklání k otevření debaty o tom, jak naplnit volební zákon pro sněmovní volby v příštím roce dostatečně s předstihem, »aby se pamatovalo i na tuto zkušenost, která byla nečekaná, a řada jiných evropských států na to reagovala různě, každý určitě podle svého svědomí s úmyslem obsáhnout a zabezpečit volební právo. Ale víme, že např. v Polsku také volby nebyly jednoduché a vede se tam řada soudních sporů ohledně naplnění volebního práva. Doufám jen, že se přijetím tohoto zákona vyvarujeme těchto situací,« prohlásil v rozpravě Grospič.

Více v záznamu na FB KSČM https://www.facebook.com/watch/?v=307674870653645