Dolejš: KSČM nechce dělat díru do rozpočtu a roztáčet spirálu dluhů

19. 8. 2020

Po dosavadním jednání o výši daně z příjmu zaměstnanců po zrušení superhrubé mzdy počítá ANO a ČSSD s dvojí sazbou. Zaměstnanci s nižšími příjmy by měli mít příjem zdaněn 15 procenty, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po úterním jednání s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem.

Člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš (KSČM) k tomu v České televizi řekl: "Chápu, že ANO tlačí na 15 procent pro nízké a střední příjmové skupiny, ale neexistuje žádná dohoda vládních stran o kompenzaci. Tedy, když z rozpočtu vypadne několik desítek miliard korun, jakým způsobem je zase dodat? Je třeba otevřít otázku majetkových daní a strategickou věcí jsou pak daně ekologické. Vzhledem k načasování chystaných daňových změn i vzhledem k tomu, že podobně jako letos také v příštím roce se bude stát výrazně zadlužovat, bychom uvítali odložení konce superhrubé mzdy až na rok 2022. KSČM nechce dělat díru do rozpočtu a roztáčet spirálu dluhů. Dalším aspektem je pak daňová spravedlnost, kdy nechceme, aby se na snižování dluhů podíleli spíše ti chudší."

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3164163-lide-s-nizsimi-prijmy-mohli-platit-dan-ve-vysi-patnact-procent-shoduji-se-ano-a

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM