U nás je na prvním místě občan, říká poslanec Ondráček, který kandiduje na hejtmana. Mluví i o EU, Maďarsku a slabé vládě

18. 8. 2020

ROZHOVOR - KRAJSKÉ LISTY: Lídrem kandidátky KSČM do krajských voleb v Královéhradeckém kraji je známý poslanec Zdeněk Ondráček. Chtěl by se zaměřit zejména na roli kraje v sociální oblasti a v dopravě. Ondráček kritizuje špinavou politiku Německa a Francie v EU, které si přes dotace udělaly z krajských reprezentací páku na neposlušné národní vlády.

Jak důležité jsou podle vás kraje a krajské samosprávy pro zajištění potřeb občanů?

Nevím, jaké potřeby máte na mysli, ale pokud jde třeba o zdravotnictví, sociální služby, střední školství, regionální dopravu a další, tak zde kraj a jeho samospráva mají důležitou roli. Ne všechno však funguje ke spokojenosti občanů.  Jako krajský zastupitel i poslanec to poměrně často slyším na různých setkáních s občany.

Co z působnosti krajských samospráv považujete vy osobně za nejdůležitější pro to, aby kraje skutečně sloužily občanům?

Nelze dost dobře vytrhnout či vyzvednout pouze jednu oblast. Je to komplex činností a služeb, které na sebe často i navazují. Například doprava na dostupnosti zdravotní péče nebo středního vzdělání. 

Zaměřujete se v Poslanecké sněmovně na otázky bezpečnosti. Jaká by podle vás v této oblasti měla být role krajských samospráv?

Otázkami bezpečnosti se zabývám i na kraji, kde jsem členem výboru pro bezpečnost. Policie a hasiči by měly být financováni ze státního rozpočtu, ale i tak kraj dává těmto složkám ročně milionové dary. Hasičům cca čtyři miliony a policii nejméně milion. Z rozpočtu kraje je plně financována ZZS. Dotace dostávají konkrétní bezpečnostní projekty i dobrovolní hasiči měst a obcí. Zde se také jedná o milionové částky.    

Více na stránkách Krajských listů - https://www.krajskelisty.cz/kralovehradecky-kraj/24386-u-nas-je-na-prvni...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM