Jak se změní daň z příjmu zaměstnanců?

16. 8. 2020

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se v úterý sejde s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), jednat budou zejména o parametrech plánovaného zrušení superhrubé mzdy.

Za nejrozumnější Hamáček považuje snížit daň z příjmu zaměstnanců na 19 procent a zavést progresivní zdanění, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Na zrušení superhrubé mzdy je koaliční shoda, diskutovat je ale nutné o parametrech, míní Hamáček. Chce znát koncept ministerstva financí a zároveň Schillerové představit svůj.

Ministerstvo financí počítá v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy s několika variantami snížení daně z příjmu zaměstnanců v rozmezí od 15 do 19 procent. Nyní je efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Schillerová také nedávno Lidovým novinám řekla, že zároveň uvažuje o zrušení takzvané solidární přirážky pro vysokopříjmové skupiny a její nahrazení progresivním zdaněním. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů.

»Myslím, že zrušení superhrubé mzdy je namístě, podporujeme to, ale je otázka, zda to bude patnáct nebo devatenáct procent. Zatím není nikde řečeno, jak má být ta ztráta z výběru daní kompenzována. Myslím, že je potřeba počkat na celkový návrh,« řekla již dříve předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Podle Hamáčka by patnáctiprocentní daň z příjmu znamenala propad příjmů ve výši 90 miliard korun. Schillerová už dříve řekla, že část by se vrátila do rozpočtu na dani z přidané hodnoty, protože by lidé s vyšší výplatou více utratili, takže by šlo o 76 miliard. Pokud by daň byla 19 procent, pak by výpadek na příjmech rozpočtu byl podle původního návrhu z roku 2018 kolem 27 miliard. Hamáček zmínil, že je nutné se zaměřit i na příjmovou stránku rozpočtu, znovu hovořil o sektorové dani pro banky, kterou ale koaliční hnutí ANO vylučuje.

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden po jednání se Schillerovou uvedl, že při přípravě státního rozpočtu na příští rok je cílem, aby byl deficit nižší než v letošním roce, kdy je schválen schodek 500 miliard. Podle předsedy vlády je shoda jak na provozních úsporách na jednotlivých ministerstvech, tak i na růstu důchodů a zrušení superhrubé mzdy. Podle Hamáčka je důležité dělat vše pro to, aby se stát nezhroutil. (ng)

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM