Za referendum o nemocnici kraj zaplatí miliony, hejtman už teď označil za viníky organizátory

14. 8. 2020

Doslova dojemná jsou slova pečlivého hospodáře, který bdí nad penězi Zlínského kraje, potažmo daňových poplatníků. Teď mu záleží především na tom, aby kraj nevyhodil miliony korun na referendum o nové nemocnici.
Hejtman Jiří Čunek tento argument několikrát použil na včerejším jednání Zastupitelstva Zlínského kraje. Poukázal také na to, že v případě konání referenda v době krajských voleb tento krok přijde kraj na sedm milionů korun, pokud by se konalo samostatně, kraj zaplatí 27 milionů korun.
Snad z vrozené skromnosti hejtman zapomněl zmínit, kdo je odpovědný za škodu 30 milionů korun, které kraj prohospodařil, přesněji řečeno vyhodil z okna, když nechal svévolně propadnout stavební povolení na výstavbu nového interního pavilonu v Baťově nemocnici.
On toho pan hejtman zapomněl říci víc. Například proč kraj již utratil okolo milionu korun za reklamy na novou nemocnici, když se ještě ani nekoplo, na výkresech není ani čárka a stavba stojí jen v jeho fantazii. Zapomněl také uvést, kdo bude zodpovědný za stamiliony korun, za něž kraj nakoupil pozemky pro novou nemocnici, a kdyby její stavba neprošla, co s nimi bude dál. Zapomněl také dodat, kolik korun kraj vyplatil různým expertům na vypracování jediné a té nesprávnější studie na výstavbu nejmodernější nemocnice v Evropě.
Na druhé straně ale s „vtipem“ jemu vlastním neopomněl hned v úvodu včerejšího jednání zastupitelů zpochybnit snahu spolku Zachraňme Baťovku o referendum a z organizátorů petice učinil už nyní viníky odpovědné za miliony korun, pakliže se  referendum  uskuteční.
Říká se: „Hlas lidu, hlas Boží,“ ale zřejmě v této chvíli není potřeba znát názor lidí na výstavbu nové nemocnice. Co kdyby se odlišoval od toho jediného správného, který dvakrát krajští zastupitelé posvětili „drtivou většinou“ jednoho hlasu, navíc díky přeběhlíkům?

Prostě, hejtman „umí“ a jeho sladkým slibům o tom, že v případě dodání potřebného počtu podpisů pod peticí učiní vše pro to, aby referendum proběhlo, mohou věřit snad jenom jeho přisluhovači. V tomto případě totiž víc než kdy jindy platí, že slibem nezarmoutíš.

Autor: 
Vlastimil Langer

Články

.