Velká cena je sice tradice, ale chleba díky ní levnější nikdy nebyl

13. 8. 2020

Dlouholetá atrakce a tradice Brna, jižní Moravy a vlastně i celé republiky pro motocyklové fandy – MOTO GP – je opět v ohrožení. Jako by bylo málo, že každoročně dochází k dohadování, zda se ročník uskuteční, nebo ne. A jak už to bývá, peníze jsou v tomto případě až na prvním místě. Zejména výše zalistovacího (účastnického) poplatku se má v budoucnu pohybovat v horentních sumách. Promotérovi Dorna se na ni doposud skládal Jihomoravský kraj, město Brno a podporu přislíbilo i Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Po konání letošního ročníku, který byl ochuzen o diváky na tribunách, přichází další problém. Automotodrom sdělil, že pokud nebude rekonstruován povrch za zhruba sto milionů korun (!), další rok motorky na trať nevyjedou. Musím říct, že tomu nerozumím - pokud je vlastník okruhu již pět let upozorňován na špatný stav asfaltového povrchu, neměl to nechat dojít až do dnešního extrému, kdy bezpečnostní komisař MOTO GP rezolutně řekne - buď asfalt opravíte, nebo se v Brně příští rok nejede. Mimochodem Jihomoravský kraj (i město Brno) dlouhá léta uvolňuje finance pro Automotodrom Brno, takže mě překvapuje, že vlastník nedokázal prostředky na opravu tratě našetřit.

Jestliže kraj bude postaven před volbu opět navýšit prostředky na pořádání Velké ceny Brna, chcete-li MOTO GP, pak se obávám, že se s ní budeme muset rozloučit. Rozhodně si myslím, že by se kraj neměl nechat vydírat, což vlastně poukazuje ještě na jednu věc, a sice, že Automotodrom je nespolehlivým partnerem.

Za KSČM říkám, ať kraj raději v tomto případě investuje peníze do závlahových systémů nebo třeba do silnic, které spravuje. Pro občany to bude mnohem prospěšnější.

Autor: 
Stanislav Navrkal, vedoucí kandidát KSČM pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje

Články

.