Filip: Jsme v době horké obchodní války. Pompeo přijel do Česka hlavně kvůli byznysu

13. 8. 2020

O novou studenou válku se nejedná, jsme v době horké obchodní války, americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve svém projevu ukázal, že USA jde zejména o obchodní vztahy, myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Řekl to ve středu večer během debaty v pořadu ČT Události, komentáře, jež se zúčastnili i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

„My nejsme v době studené války, ale horké obchodní války. Pompeův projev byl byznysový, šlo v něm hlavně o obchodní vztahy,“ uvedl Filip. Narážel tak na zhruba půlhodinové prohlášení, které šéf americké diplomacie pronesl v Senátu během své návštěvy v Česku, kam přijel uctít památku padlých amerických vojáků v druhé světové válce.

„Pokud by se jednalo o symbolickou návštěvu, tak by pan Pompeo kromě Plzně navštívil ještě Olšanské hřbitovy a položil tam kytičku před hroby Spojenců,“ okomentoval návštěvu Filip.

Filip v pořadu uvedl, že s Vystrčilovou cestou na Tchaj-wan nesouhlasí, rozhodnutí předsedy Senátu je podle něho chybné. „Každý zástupce suverénního státu, když navštěvuje jinou zemi, začíná většinou v hlavním městě, a ne v její provincii. Podporu USA vnímám tak, že oni sami si to nedovolí, a tak tam místo sebe posílají někoho, kdo jim bude dělat šaška,“ řekl.

Ještě musím reagovat na výrok Pompea, že "české partnerství s ruskými a čínskými státními podniky při výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu."

Potřebuje likvidovat konkurenty. Když se bavíme o jaderné energetice, tak mají o obchod zájem. Tento útok byl ideologickou podporou vlastních podnikatelských aktivit. Pokud USA u nás fakt chtějí něco vyjednat, tak je pro ně nejjednodušší se domluvit s Ruskem třeba na smlouvě o Temelínu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3160635-jsme-v-dobe-horke-obchodni-...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM