Dárci krve zoufale chybí

8. 8. 2020

České nemocnice se potýkají s dosud  nebývalým nedostatkem krve. Zvláště ty ve velkým městech - Praze, Brně a Ostravě úpěnlivé prosí bezplatné dárce, aby přišli darovat životodárnou tekutinu. Na daném stavu se podepisuje pandemie koronaviru a obava z možných rizik, dovolené, aktivní klíšťata, častější havárie a také to, že  nemocnice dohánějí zpoždění v plánovaných operacích.

Podle odborníků také stále ubývá prvodárců a zanikly i různé odborové a zaměstnanecké organizace, které měly kolektivní dárcovství krve přímo ve svých závazcích. Krev dříve chodily darovat celé kolektivy brigád socialistické práce. Další potíž objasňují mnozí pracovníci krevních center - lidé darovat krev chtějí, ale zaměstnavatel jim nedá volno. Pro Moravskoslezský deník nedávno jistá paní Milena uvedla: "Když jsem chtěla před třemi lety darovat krev znovu, šéf mi to zakázal. Prý ať si vezmu dovolenou."

​Máme se tedy smířit s tím, že o dostatku či nedostatku krevních zásob rozhodne trh? Urputní   kritici všeho minulého a hlavně  socialistického se brání všemu organizovanému a ve prospěch jiných. Jednodušší je totiž sedět u počítačů a spouštět anonymně vodopád urážek a vulgarit.

Autor: 
Soňa Marková, stínová ministryně za KSČM

Články

.