Vostrá: Dají se v rozpočtu najít úspory u sazby daně 19 %, tj. zhruba výpadek 20 miliard

6. 8. 2020

Předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny a poslankyně KSČM Miloslava Vostrá ve středu diskutovala v rámci pořadu ČT24 Události, Komentáře s Václavem Votavou (ČSSD) a s Janem Volným (ANO 2011) o superhrubé mzdě.

Premiér chce, aby zaměstnanci odváděli 15 %, nikoliv z této částky, ale ze mzdy hrubé. To by znamenalo citelné snížení daní a výpadek ve státním rozpočtu 90 miliard, které bude potřeba najít někde jinde. Je to reálné?

"My určitě nepatříme k těm, kteří by byli zastánci superhrubé mzdy. My jsme pro ni nikdy nehlasovali, ale pravdou je, že zrušení superhrubé mzdy je v programovém prohlášení je 19 % + 23 %. Z našeho pohledu je pro nás akceptovatelná určitá míra diferenciace daní, to je to, co my upřednostňujeme. Zrušení superhrubé mzdy jsme v podstatě už předběžně probírali, začalo se o tom hovořit v roce 2018, ale tak, aby to bylo vždy souvislosti s daným návrhem státního rozpočtu pro ten který rok, takže ono to v připomínkovém řízení jaksi bylo, hovořili jsme o tom, ale pořád to bylo programové prohlášení 19 %. Tu velkou diskusi spustila ale právě ta sazba 15 %, protože výpadek by byl 90 miliard. A já si nejsem úplně jistá, jestli je v tuto chvíli reálné pro rozpočet 2021 nahradit výpadek 90 miliard nějakým navyšováním daní. Já si myslím, že pokud vláda má programové prohlášení, ve kterém se zavazuje nezvyšovat daně a ohrazuje se programovým prohlášením, tak bych viděla, že to programové prohlášení s 19 % odsouhlasí, s tím že by měla začít práce opravdu na změně daňového systému a samozřejmě hledat i úspory. A úspory u 19 %, to je zhruba výpadek 20 miliard, ty se v tom rozpočtu se schodkem 500 miliard dají najít," řekla Vostrá.

Záznam: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24