Aulická: Ministr zdravotnictví chce předložit novelu na úplné zrušení kojeneckých ústavů, tak to už se opravdu na vládě zbláznili

29. 7. 2020

K poslanecké snaze zrušit do tří let dětské domovy pro děti do tří let věku, tedy někdejší kojenecké ústavy, a vytvořit centra komplexní péče pro děti se zdravotním znevýhodněním, vláda v pondělí přijala neutrální stanovisko. Na twitteru o tom informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). "Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch slíbil, že do konce září předloží vládní novelu a kojeňáky konečně zrušíme jednou provždy,“ uvedla.

"Musím říci, že prohlášení ministryně Jany Maláčové nebylo nic nového, ale pokud tvrdí správně, že ministr zdravotnictví chce předložit novelu na úplné zrušení kojeneckých ústavů, tak to už se opravdu na vládě zbláznili, v čele s panem premiérem. Nedá se to nazvat jinak než prasárnou, nikdo se neptá co bude s dětmi, které řeší svůj těžký osud již od narození. Ano, dítě se dostává na poslední místo. Nyní mám pocit, že se řeší, jak dostat peníze do některých neziskových organizací, které se také na tomto návrhu podílely. Už vidím, jak se budou dělat hromadné nábory na pěstouny, protože jich máme již nyní málo, ale ptá se někdo, jaké budou kvality? Je mi z toho smutno," napsala na facebooku místopředsedkyně Poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM